Реклама / Ads
17| 5028 |23.01.2013 НОВИНИ

Пред финала: Депутати се обвиняват взаимно за "Белене"

.
НС прие междинния доклад на комисията "Белене". "За" гласуваха 88 депутати, основно от ГЕРБ, "против" се обявиха 16, а 8 се въздържаха.
 

По време на дебатите БСП и ГЕРБ се обвиняваха взаимно в лъжи и манипулации. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров от БСП каза, че комисията се опитва да скрие фактология. "Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ. България ще остане в тъмната страна на Европа. Още няколко месеца поне ще бъдем тъмната страна, след което ще осветлим България", заяви Овчаров от парламентарната трибуна. Той разкритикува липсата на отговор на НЕК към германския консорциум RWE, чиито писма Министерството на икономиката наскоро откри в кашон. 

Министърът на енергетиката Делян Добрев посочи, че БСП са знаели още в края на 2008 г., че централата струва над 10 милиарда евро. Той се позова на докладите на RWE и подчерта, че вярва на тях и на консултанта HSBC. Колеги от БСП, лъжете, лъжете и пак лъжете. Само, че срещу вашите лъжи има документи, каквито и бакалски сметки да ни правите тука на ръка, с ескалации. Аз не ви вярвам, аз вярвам на RWE и вярвам на HSBC, които казаха колко струва, отсече Добрев.

От "Атака" заявиха, че не може да има междинен доклад и по време на дебатите националистите дори поискаха той да бъде оттеглен. 

От Синята коалиция категорично се обявиха против проекта "Белене". Според Иван Костов сметката е, че трябва да се завиши драматично цената на електроенергията за да може този проект да е мислим. 

Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че междинният доклад, предложен от ГЕРБ, цели да обърка хората как да гласуват на референдума. От тази трибуна днес това, което използвате е, за да агитирате и да обърквате обществеността на 27-ми какво трябва да направят. 

В изказванията си председателят на комисията "Белене" Диан Червенкондев каза, че държавата ще фалира при започване на проекта. Той увери, че работата на комисията "Белене" продължава и след референдума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7794 |23.01.2013 Предлагат филмов проект между Македония и България . 18| 5348 |22.01.2013 Плевнелиев ще попива опит от предшествениците . 0| 5755 |22.01.2013 Хладилна камера в "Меком" пред взривяване . 11| 5393 |22.01.2013 "РЗС-Марешки" предрича провален референдум и разцепление на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads