Реклама / Ads
6| 5764 |12.03.2008 НОВИНИ

Предателство на шепа хора довело акад. Юхновски до оставка

.
Председателят на БАН акад. Иван Юхновски подаде оставка на извънредното Общо събрание на БАН заради "яростната клеветническа кампания" срещу него и предателството на шепа хора в академията. Н. Съботинов ще го замества до следващия избор.
 

Председателят на БАН акад. Иван Юхновски подаде оставката си на извънредното Общо събрание на БАН днес. Вчера той е уведомил за решението си и Управителния Съвет на Академията. В мотивите си за оставката акад. Юхновски е заявил: "Вихрилата се много седмици яростна клеветническа кампания в медиите срещу мен като учен, човек и председател, ме превърна в мишена за нападки срещу 140-годишната институция БАН и срещу цялостната й дейност". Акад. Юхновски настоява правомощията му да бъдат прекратени от 18 март тази година. Общото събрание прие подадената оставка.

Длъжността председател на БАН ще се изпълнява от заместника на Юхновски акад. Никола Съботинов до приключване на изборната процедура за нов председател.

Акад. Никола Съботинов е роден в гр. Бургас през 1941 г. Завършил е радиофизика в СУ. Работи в областта на лазерната физика. Създател е на световно утвърдена научна школа по лазери с метални пари. Автор е на значителна по обем научна продукция и патенти. Зам.-председател на БАН е от 1996 г. Беше кандидат за поста председател на академията, но в деня на избора си направи отвод малко преди началото на тайното гласуване.

Днес Съботинов определи постъпката на акад. Юхновски като изненадваща, въпреки че е бил информиран предварително за намеренията му.

На днешното общо събрание се обсъжда бюджетът на академията за 2008 г. Акад. Юхновски беше обещал повишаване на средната заплата в академията. Той се обяви и за създаването на съвет на младите учени, които да участват в управлението на БАН и академията да започне да работи активно с бизнеса. Очакванията са, че приемникът му ще продължи тази политика. Съботинов не отрече, че академията трябва да се преструктурира, но обяви, че тези процеси вече започнали. Що се отнася до избора на нов председател на БАН, той щял да бъде проведен от новото Общо събрание. Предателството на шепа хора от академията не успял да преглътне акад. Юхновски и това също довело до решението за оставката, оповести Съботинов пред БНР. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5130 |12.03.2008 Педофил уби момиче и простреля други две деца . 3| 5123 |12.03.2008 П. Найденов: Българи поръчаха и извършиха убийството на Илия . 1| 4887 |12.03.2008 Спрените пари от ЕК - проблем на ЕС, а не на България? . 0| 4810 |12.03.2008 Проблемите в БДЖ - на върха на пирамидата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads