Реклама / Ads
30| 5566 |08.05.2014 НОВИНИ

Президентът в Берлин: Играта на „периферия“ и „Велики сили“ не е решение

.
Росен Плевнелиев
Ситуацията в Украйна и въпроси от европейския дневен ред в контекста на кампанията за избор на членове на Европейския парламент обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Германия Йоахим Гаук, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 

Със срещата на двамата в двореца Белвю в Берлин, която продължи близо час, започна двудневното работно посещение на президента Плевнелиев във Федералната република.

Президентът Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук са споделили мнението, че по украинската криза Европейският съюз е длъжен да говори със силен глас. „Събитията в Украйна са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че днес всеки в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война и основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата", заяви Росен Плевнелиев след срещата си с президента Гаук. „Не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила. Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция“, подчерта държавният глава.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект. Българският президент отново заяви, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори. „Дали ще има федерализация или централизация е решение на самите украинци и те трябва да имат шанс да изградят бъдещето си“, коментира Росен Плевнелиев.

По време на разговора Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани, който България твърдо подкрепя.
По отношение на предстоящия европейски вот за членове на Европейския парламент, който ще определи и председателя на бъдещата Европейска комисия, двамата президенти изразиха надежда, че провеждането на качествен дебат ще излъчи компетентни и силни представители в ЕП. „Искаме да видим един интегриран и силен Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на „периферия“ и „Велики сили“, решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция“, обобщи българският президент.

В първия ден от работната си визита в Германия Росен Плевнелиев разговаря и с депутати от Бундестага. Държавният глава ще има среща и с българската общност в Берлин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5184 |08.05.2014 Президентът вече не назначава главсек на МВР . 13| 5860 |07.05.2014 Кр. Янков: Ретроградно е президентът да назначава главния секретар на МВР . 77| 5958 |02.05.2014 Президентът призова ЕС да подкрепи Украйна . 26| 5187 |01.05.2014 Президентът: Не е вярно, че България няма цел и няма план

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads