Реклама / Ads
3| 3013 |27.03.2023 НОВИНИ

Президентът на КНСБ: Плашат хората с нестабилност, а не бива

.
Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност - държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане. Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции.
 

Това заяви пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

 

Според Димитров изказването на служебния финансов министър за фалита на държавата е имало за цел да дисциплиниране на нейните колеги. 

 

“През последните месеци министрите искат все повече и повече“, допълни Димитров. 

Според него в доклада, предназначен за МС, а не за медиите, черните краски умишлено са били засилени.

 

По думите му вече няма спор за инфлацията, а виновниците за него са картелите, които КЗК започна да разследва. От регулаторът обаче заявиха, че ще отнеме години да се докаже нещо подобно. Димитров заяви, че се надява всичко да завърши с успех, независимо от времето, което ще отнеме. 

 

Според шефа на КНСБ ⅓ от инфлацията у нас е резултат от вътрешни процеси. Основната причина - злоупотребите в пазарната среда и лошото пазарно поведение на българите. 

 

“За две години са дадени около 12 млрд. лева помощи към бизнеса по различни програми и мерки. Тези пари дадоха тласък за развитие на икономиката, но доведоха и до сериозен ръст в инфлацията. Нашата оценка също така показва и сериозна загуба на приходи в бюджета на държавата. Фискалният резерв нарасна през последните месеци и достигна над 16 млрд. лв. Така че не може да се гледа едностранчиво“, обясни още той.

 

Президентът на КНСБ подчерта, че преговорите за увеличаване на заплатите в частния сектор вървят добре и вече има сектори с увеличени заплати за последните две години с 30-40%.

 

“Бизнесът на места се държи много адекватно, но има и такива – като ВИК и текстилната индустрия, където компенсацията е 10-12% при инфлация от малко под 30%. Там хората са недоволни и това е разбираемо“, подчерта още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3332 |24.03.2023 Юлиана Николова: Президентът може би говори у нас предизборно . 8| 3066 |20.03.2023 Президентът на Китай пристига на посещение в Русия . 4| 3281 |06.03.2023 Иво Инджов: Президентът и служебното правителство са активен участник в изборите. Трябва да се въздържат . 8| 3445 |22.02.2023 Иво Христов: Президентът е последната институционална преграда пред въвличането на България във войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads