Реклама / Ads
8| 5374 |05.06.2013 НОВИНИ

Президентът подкрепя кандидатурата на Светлозар Лазаров

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указа за назначаване на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР. Това заяви самият той пред журналисти.
 

В рамките на кредит на доверие, смятам да подкрепя идеята и кандидатурата на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР и ще разпиша указа за неговото назначаване, поясни Плевнелиев. Президентът подкрепя и това, че парламентът и правителството носят със себе си своята ясна политическа отговорност със своите ясни решения.

„Готов съм да дам кредит на доверие на правителството", заяви Росен Плевнелиев. Според него този кредит на доверие доказва позицията му, че „за да може някой да носи отговорност за своите действия, той трябва да бъде подкрепен".

Лично аз дълбоко вярвам, че темата СРС веднъж завинаги трябва да се реши и се радвам, че тази тема е на дневен ред в парламента. Така президентът коментира въпроса за това как оценява структурните промени в МВР и предложените промени в Закона за СРС.

България има легитимно избран парламент и правителство, те вземат своите решения и носят своята отговорност. Аз вярвам, че на тях трябва да им се даде шанс, те заслужават своите 100 дни и лично аз като президент с най-голямо уважение и подкрепа ще се отнеса към желанието на всеки български политик, включително и на всяко българско правителство да прави реформи, обясни Плевнелиев. Според него, големият въпрос е, дали реформите, които се подготвят по отношение на Закона за СРС, както и в МВР, ни посочват пътя напред – към по-голяма ефективност, по-малко скандали и по-добре работещи институции в интерес на гражданите.

"Радвам се категорично за желанието за по-голям парламентарен контрол, включително и специална агенция, която да се избира от парламента. Парламентът е най-големият гарант за баланс на интересите и аз се радвам на подобни мерки", заяви държавният глава. Той посочи, обаче, че все още е необходимо да се обоснове много добре ролята и мястото на ГДБОП – къде точно трябва да бъде намерена и да бъдат позиционирани. Той ще се радва много на задълбочен дебат в парламента и призова да се чуят професионалните гилдии.

"Нека да се чуят и нашите партньори в чужбина, които в рамките примерно на разследването по казуса с Хизбула, работиха много интензивно с ДАНС и там е голямата разлика – ДАНС като контраразузнавателна служба или чисто полицейските функции", каза Плевнелиев. Той заяви, че затова ще се радва много на допълнителни дебати и очаква такива по темата ГДБОП. "Генерално подкрепям реформите, подкрепям скоростта, с която те се извършват, радвам се, че се носи ясна отговорност, включително и политическа за тях, но искам да бъдат добре обяснени, за да бъдат и подкрепени", подчерта президентът.

Според Плевнелиев режимът за тютюнопушенето трябва да остане такъв, какъвто е, защото няма реални причини, и няма логично обяснение, една добре свършена реформа да бъде ревизирана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4980 |03.06.2013 ЕК потвърди: Подкрепя ни за Шенген . 18| 5791 |31.05.2013 Президентът: Служебното правителство успокои държавата . 35| 5421 |28.05.2013 Президентът пожела летящ старт на кабинета Орешарски . 10| 6313 |24.05.2013 Президентът: Делото на Кирил и Методий ни помага във времена на изпитания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads