Реклама / Ads
41| 4924 |05.08.2013 НОВИНИ

Президентът поискал частично вето на бюджета

.
Финансовият министър Петър Чобанов запозна президента Росен Плевнелиев с аргументите за решението бюджетът да бъде актуализиран.
 

Срещата в президентството продължи два часа. По думите на министър Чобанов президентът е казал, че има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията, съобщи БНР.

В президентството все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

„Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението. Той вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение.

Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета. Президентът има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче това вето, няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно, тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", каза Петър Чобанов.

„Просто срещата беше достатъчна, така че двете страни да си изложат ясно аргументите и оттам нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете, не знам може да са дошли вече от Народното събрание, когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето е приложимо и какво ще е влиянието му върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма".

Финансовият министър смята, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6721 |31.07.2013 Президентът: Каците с мед са три. Не каза, коя е неговата . 26| 5846 |31.07.2013 Дора Янкова: Президентът няма да наложи вето на бюджета . 59| 5986 |31.07.2013 Станишев: Поканим ли ГЕРБ, президентът е с нас . 21| 5285 |30.07.2013 Президентът подготвя вето и за актуализацията на бюджета?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads