Реклама / Ads
18| 6694 |31.07.2013 НОВИНИ

Президентът: Каците с мед са три. Не каза, коя е неговата

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Има три каци с мед. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата - приватизацията. Олигарсите точат блага от тези каци. Когато няма правила или могат да бъдат заобикаляни, тогава се раждат зависимостите.
 

 

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред бТВ. Вече 24 години говорим за кръгове и обръчи, но се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете. Няма червени, сини, жълти кръгове - всички са центрирани върху държавните пари.

 

"Има триъгълник в кръга, каците с мед са три - едната е държавните пари, втората - обществените поръчки - третата е приватизацията, те формират триъгълник. Когато говорим за олигархия, става дума за икономически интереси преплетени с политически, които действат не по правилата", поясни държавният глава.

 

Брюксел няма да ни реши проблема с олигархията. Решенията са много прости. Темата с кръговете не може да се затвори само между Дондуков 1 и 2. Кръговете са различни, но за да ги разпознаем кои са те търсете обществените поръчки. Президентството не се занимава с обществени поръчки. Търсете приватизация, не се занимаваме с приватизация и трето, търсете държавните пари. Това са трите кръгове. Решението идва оттук, подчерта Плевнелиев. 

 

Президентът предложи три решения за излизането от порочния кръг. Първото са държавните пари - решението е правилата, които се приеха от служебното правителство да се спазят и да бъдат надградени. Второто са обществените поръчки - решението е елементарно -типизиране на поръчките, те не трябва да са креативни за богоизбраните, а да бъдат типови. Тук ще се разбие и корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите за услуги, всичко ще става електронно. Третото решение: приватизацията - трябва да се види активите къде са отишли, как са отишли, трябва да има, според Плевнелиев, стратегически инвеститори и добри стопани.

 

След тези три стъпки с кръговете ще бъде свършено. С добрите стъпки в правилната посока, каза още Плевнелиев.

 

За актуализацията на държавния бюджет Плевнелиев анонсира, че е склонен да наложи вето върху закона, след като чуе дебатите по него.

Плевнелиев обаче така и не каза нито дума за кръга "Капитал", към който се смята, че принадлежи, нито за офшорните сметки, които е зареждал с пари от сделки преди да стане министър, а след това президент. Не коментира също новите политически проекти на Саша Безуханова и Цветелина Бориславова, за които се смята, че са създадени с негово знание и съдействие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5092 |24.07.2013 Президентът: Имахме 3 правителства тази година, може да станат и 5 . 40| 5166 |23.07.2013 Президентът: Гражданите на улицата задават посоката . 56| 5181 |20.07.2013 Президентът: С елементарно усилие на управляващите парламентът може да заработи . 22| 4930 |03.07.2013 Президентът: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads