Реклама / Ads
17| 5099 |24.07.2013 НОВИНИ

Президентът: Имахме 3 правителства тази година, може да станат и 5

.
Росен Плевнелиев
Имахме три правителства тази година. Може да имаме и пет. Ако правителството подаде оставка, ще назнача ново служебно правителство. Тези думи на президентът на Република България са цитирани във втора публикация на американския ежедневник „Уолстрийт джърнал” днес, по повод обществено-политическата ситуация в България.
 

Кореспондентът на изданието припомня рязкото покачване на напрежението през изминалата нощ, след като организаторите на протестите обвиниха полицията че използва „излишна сила”, за да разпръсне демонстрантите, блокирали изходите на Народното събрание.

„Уолстрийт джърнал” цитира мнението на президента Плевнелиев, който е осъдил насилието и от двете страни, но е настоял, че политиците трябва да се вслушат в исканията на протестиращите, съобщи БТВ.
 

„Демокрацията се основава на три фундамента, пазарна икономика, независими медии и функционираща съдебна система. Тези три основи в България трябва да бъдат укрепени. Нуждаем се от мъдри политически решения”, цитира изданието думите на държавния глава. „Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монополите и оказването на натиск върху журналисти, а българската съдебна система съвсем не е перфектна”, заявява още Росен Плевнелиев.
 

Материалът съдържа също така и кратка равносметка на събитията от началото на годината, довели до оставката на предишното правителство на Бойко Борисов, и предсрочните избори, в резултата на които е сформирана „крехка коалиция” от втората и третата най-големи партии, която разчита на „анти-европейската, ултра-националистическа партия”, която според българския президент „подкопава европейската ориентация” на страната.
 

„Нашият бюджетен дефицит е между 1,3 и 1,5 % от БВП а държавният дълг е втори най-нисък в Европа на 18 %. Това е важна основа за стабилност”, завършва президентът на България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5189 |23.07.2013 Президентът: Гражданите на улицата задават посоката . 56| 5205 |20.07.2013 Президентът: С елементарно усилие на управляващите парламентът може да заработи . 22| 4954 |03.07.2013 Президентът: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество . 8| 5263 |02.07.2013 Президентът: Изходът не е революция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads