Реклама / Ads
22| 4929 |03.07.2013 НОВИНИ

Президентът: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество

.
Източник: Булфото
След 20 дни на безпрецедентни протести най-доброто решение е политиците да протегнат ръка към гражданско общество и да се вслушат в отправените ясни послания.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков" 2 министъра по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той бе категоричен, че неговата отговорност като държавен глава e да продължава да търси диалог и консенсус за намирането на изход от днешната политическа криза в България. "Вярвам, че ситуацията налага подобно отговорно отношение и от страна на всички институции, и от лидерите на политическите партии", допълни той.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че представените в 42-то Народно събрание партии трябва да положат усилия и да се обединят в търсенето на общи решения, които да отговорят на очакването на гражданите за прозрачност и справедливост при решаването на въпроси като промяната на Изборния кодекс, реформите в енергетиката и сектор „Сигурност".

Дейвид Лидингтън подчерта пред Росен Плевнелиев подкрепата на Великобритания за поведението и активната конструктивна роля на президентската институция в България в настоящата кризисна ситуация.

„България има интерес от още по-тясна интеграция със своите партньори в сферата на сигурността", заяви държавният глава по време на срещата и отбеляза приноса на Великобритания за осъществения напредък в реформата на сектор „Сигурност" у нас. Британска подкрепа и готовност за споделянето на опит от специалисти в сферата на вътрешните работи и сигурността изрази министър Лидингтън.

Обща бе оценката, че България и Великобритания споделят общи позиции по редица въпроси в европейския дебат за бъдещето на енергетиката и усилията за намаляване на парниковите емисии. Росен Плевнелиев отбеляза решимостта на страната ни да продължи модернизацията на своята атомна електроцентрала в Козлодуй, както и да реализира потенциала на интерконекторната връзка между България и Гърция за доставка на каспийски газ. „Готовността на Азербайджан да доставя газ за България дава гаранции за енергийна диверсификация и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика", отбеляза Росен Плевнелиев.

Съществуващите в момента трудови ограничения за български граждани във Великобритания ще отпаднат през 2014 г., в съответствие със законовите изисквания, потвърди по време на срещата Дейвид Лидингтън.

Той подчерта пред президента Плевнелиев, че социалната система на Великобритания е в процес на реформа, но промените по никакъв начин няма да създадат дискриминационен режим спрямо гражданите на отделните държави-членки на ЕС. „България ще настоява за принципна позиция на своите европейски партньори, която да отчита факта, че българските граждани не представляват заплаха както за трудовия пазар, така и за социалните системи на държавите в Европа", отбеляза президентът.

Държавният глава и министър Лидингтън потвърдиха подкрепата на България и Великобритания за процеса на разширяване на ЕС. Обща бе оценката, че присъединяването на Хърватия към Съюза и постигнатото споразумение между Сърбия и Косово са добри примери и създават благоприятни предпоставки за реализацията на европейската перспектива за страните от Западните Балкани. „Очакваме конструктивно отношение и конкретни действия и от страна на Република Македония за развитие на добросъседските отношения с България, което да даде нов тласък на процеса на европейска интеграция", подчерта още българският държавен глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5243 |02.07.2013 Президентът: Изходът не е революция . 54| 5757 |27.06.2013 Президентът: Няма да допусна Сидеров да ми размахва пръст! . 12| 4760 |25.06.2013 Президентът: Водата е петролът на бъдещето, време е да се замислим как я използваме . 98| 6091 |24.06.2013 Президентът: Сидеров да отговаря за етиката е не по-малък скандал от този с Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads