Реклама / Ads
3| 4218 |11.06.2019 НОВИНИ

Президентът свиква кръгла маса за бъдещия главен прокурор

.
Румен Радев
На 12 юни президентът Румен Радев ще открие кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“. За участие са поканени представители на неправителствения сектор – организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални организации на юристи.
 

Кръглата маса е в продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Срещите целят да отговорят на обществените очаквания за прозрачна процедура за избор на следващ главен прокурор, която завършва с указ на държавния глава, съобщава БГНЕС. 

 

Агенцията  припомня, че според предложеният от главния прокурор Сотир Цацаров график за избор на негов наследник, процедурата ще започне на 15 юли. На 29 юли ще станат ясни имената на издигнатите кандидати. След това започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите е 12 август. Възможно е също президентът Румен Радев да не одобри предложения кандидат, но пленумът на ВСС може да го прегласува. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Досега президентът Румен Радев проведе поредица срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия обвинител номер едно. Пръв на разговор в президентството отиде настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Последва разговор на следващия ден с председателя на ВКС Лозан Панов. Президентът Радев разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, както и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Радев разговаря и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

 

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4217 |09.06.2019 Президентът Радев връчва ”Стара планина” на посланик Рубин . 1| 4135 |06.06.2019 Вицепрезидентът на световния футбол бе арестуван в Париж . 2| 3576 |05.06.2019 Президентът участва в четвъртата среща на върха на инициативата „Три морета“ . 0| 3698 |04.06.2019 Президентът сезира КС за Закона за държавната собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads