Реклама / Ads
2| 5387 |30.10.2013 НОВИНИ

Приемно семейство ще се грижи за Мария

.
Малката Мария ще бъде дадена за отглеждане в приемно семейство. Момиченцето заедно със своите братчета и сестричета ще бъдат разпределени на различни места. Отглеждането на детето ще става под ръководството на SOS детски селища.
 

Това съобщи Детелина Котевска от агенцията за закрила на детето. Родителите на русокосата Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция, отказват да съдействат на социалните служби и детето няма да бъде върнато в тяхното семейство, съобщи Детелина Котевска, началник отдел „Дейности и мерки по закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане пред bTV.

В момента Мария е настанена в социална институция в Гърция, но Държавната агенция за закрила на детето вече обяви, че ще направи всичко възможно да върне детето в България.

Социалните служби са се самосезирали на 25 октомври и оттогава работят много активно с цялото семейство, като са направили оценка на състоянието на всички деца. Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства, едно ще бъде настанено при роднини, а други две – в социална институция. Една от дъщерите на Сашка и Атанас Русеви вече е пълнолетна, а друго от децата им ще навърши 18 години след месец.

„Само близките на майката Саша са 19 братя и сестри – бяха проучени възможностите на всички тях да приемат децата", обясни Детелина Котевска.

„Родителите, за съжаление, не съдействат. Имаше предложение майката да бъде настанена в центъра „Майка и бебе" заедно с двете най-малки деца, но тя отказа", каза още Котевска и уточни, че когато децата бъдат временно преместени, съответно и социалните помощи за издръжката им ще бъдат прехвърлени към приемните семейства.

По думите на представителя на Агенцията за социално подпомагане, децата ще се върнат обратно при родителите си, когато двамата могат да поемат адекватна грижа за тях. „Не бива да ни задоволява аргументът, че ромите просто живеят в такива условия. Децата не могат да живеят така", допълни Детелина Котевска.

Тя подчерта, че службите в България не делят децата на руси и неруси, на деца от гета и други. „Всички усилия сега са насочени към тези деца", увери тя.

Котевска обясни, че едно от децата на семейство Русеви е на път да завърши основно образование, а не може да си напише името. „Всички заедно трябва да се справим с проблема", подчерта тя накрая.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7724 |19.09.2013 Румен Леонидов се грижи за три сирийки и момченце . 11| 5194 |17.09.2013 Дете в семейство сваля данъците . 4| 6149 |10.09.2013 ВМА се грижи за бежанците, подготвя и екипи за Йордания . 17| 5283 |26.07.2013 КНСБ: Четиричленно семейство се нуждае от 2254 лева на месец, за да живее нормално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads