Реклама / Ads
9| 6809 |23.12.2019 НОВИНИ

Приказка за жестокостта. По Коледа...

.
Малко преди 16 часа, днес, оживен столичен булевард. Със сина ми се разминаваме с красиво тъмнокожо момиче. В момента, в който я погледнах, млад мъж в лилав анцуг и качулка на главата заби с всичката сила, на която беше способен, юмрук в лявото й око. Звукът от удара беше като на глупав филм, вероятно няма да го забравя никога. Както няма да забравя и писъка на момичето.
 

Изпусна покупките, които носеше, и дамската си чанта. Първата ми мисъл беше грабеж. Оказа се по-лошо. Беше я ударил заради цвета на кожата й.


Откарах я до дома й. Евелин, студентка по медицина, 2-ри курс, от Нигерия. Избрала нашата държава, за да положи хипократовата клетва един ден... Неведнъж ставала жертва на агресия тук, но за първи път физическа...


Казах й и че се срамувам, от името на момчето и заради това, че й се е случило в моята държава... Всичко е наред, отговори усмихвайки се тя, благодарна съм, че те срещнах, благодарна съм и че само ме удари, а не използва оръжие. Нямаше омраза в нея, имаше благодарност.


Млади господине в лилав анцуг, комфортно нахлупена качулка и приведена, но не от срам глава... Ти си болен. Много болен. Надявам се поне не безнадеждно болен. Ако тези няколко реда някога стигнат до теб... казвам ти го с най-голямата добронамереност, на която съм способна, а тя в момента не е много - потърси помощ. Спешна, специализирана психиатрична помощ. Ти си болен. Много болен. Желая ти здраве. И никога да нямаш дъщеря. Защото да имаш би означавало да живееш в постоянен страх за това какво може да й се случи. Заради някой подобен на теб.


Излишно е да споменавам, че от целия поток от автомобили и минувачи никой не спря, никой не извика след него или не опита да го залови. Никой не попита момичето има ли нужда от помощ. Надявам се не заради цвета на кожата й. А заради традиционното ни малодушие. А тя почти припадна от болка...


Прибрах се и плаках. И още треперя. Заради болката на момичето. И унизеното й достойнство. Заради безсилието срещу него и подобните му. И заради липсата на достатъчно думи в речника ми, с които да обясня на 4-годишния си син защо това се случва и да отговоря на всичките му въпроси.


Жестокостта не е приказка, малодушието - също. Те са болест. Лекувайте ги!


Искра Владова Недкова






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9469 |09.02.2018 Илиян Василев: Приказката за гражданската тв приключи . 0| 5481 |23.12.2013 Слънчева и топла Коледа...и Нова година . 11| 5094 |19.12.2013 Жельо Бойчев: Софийският завод за боклук се превърна в приказка без край . 5| 4986 |21.11.2008 Бюджет 2009 = приказката за лъжливото овчарче, според Софиянски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads