Реклама / Ads
20| 5427 |08.04.2011 НОВИНИ

Прочулият се шеф на НЕК в конфликт на интереси

.
Красим Първанов Източник: монитор
Шефът на НЕК Красимир Първанов, чието име нашумя през последните дни покрай финтовете на неговото уволняване и назначаване, може да се окаже в конфликт на интереси, пише днес в."Пари".
 

Причината е, че като съдружник в три енергийни компании и с участие в соларен парк край Видин неговият 22-годишен син Петър Първанов влиза в търговски отношения с държавната компания, която баща му ръководи.

Съмненията за конфликт на интереси се подсилват от почти светкавичното за българската практика свързване на соларния парк с електропреносната мрежа на страната.

Не е ясно дали Първанов изобщо е подал задължителната декларация, която според Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси трябва да подава всяко лице, заемащо публична длъжност.

Заради подписа си под меморандума за АЕЦ "Белене" тази седмица Красимир Първанов първоначално бе заплашен с уволнение от министъра на икономиката, но впоследствие бе спасен лично от премиера.

Видински връзки

В две от фирмите Петър Първанов е съдружник, а на третата - "Пи Пауър", е едноличен собственик на капитала, пише в разследването си "Пари". Именно чрез "Пи Пауър" синът на директора на НЕК участва в соларния парк "Гюргич" в Северозападна България. Останалите собственици са двама братя - Никола и Петър Симеонови, които са съдружници с Първанов в "Пи Ен Пи Солар" (вероятно от Петър, Никола и Петър). Братята пък са еднолични собственици на две компании - съответно "НС Солар" на Никола Симеонов и "ПС Солар" на Петър Симеонов. Те са съдружници в трета фирма - "Фотоволтаик Енерджи". Всяка от тях е собственик на по един блок от "Гюргич". Всички изброени компании са регистрирани на един и същи адрес във Видин. На същия адрес са регистрирани още адвокатската кантора на баща им Симо Симеонов, както и на неправителствената организация "Екопланет", член на чийто управителен съвет е бащата.

Тримата собственици на "Гюргич" са на 22, 24 и 19 години. Петър Първанов е съдружник в още една компания, "Джей Енд Пи Енерджи" заедно с Мохамед Дженият, който иначе има бизнес в сферата на недвижимите имоти.

Скоростно развитие

И четирите компании са регистрирани в средата на 2009 г., а официалното откриване на парка е през есента на 2010 г. Това кара председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов, цитиран от "Пари", да смята, че фирмите вероятно са купили готов разработен проект, защото иначе излиза, че той е реализиран в твърде кратки срокове. Но дори и да е така периодът пак е изненадващо кратък.

"В рамките на това време е възможно да се случат нещата, но означава, че доста експедитивно са им се случвали", коментира Газдов по повод бързото свързване на централата с електропреносната мрежа. По думите му практиката с повечето други фирми показва, че това отнема повече време.

Електроразпределителното дружество в района е ЧЕЗ, където Красимир Първанов беше директор "Инвестиции" преди назначаването му в НЕК през февруари 2010 г. Решение на ДКЕВР показва, че паркът е успял да продава енергия през миналата година, тъй като е получил сертификати за произход на електрическа енергия.

VIP гост

Соларният парк е открит на 21 октомври миналата година, а официален гост е именно Красимир Първанов, който по това време вече е изпълнителен директор на НЕК.

По закон НЕК е задължена да изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници, така че четирите фирми, включително тази на сина на директора, са в търговски отношения с държавната компания.

Красимир Първанов е в обсега на Закона за конфликт на интереси, той и синът му са свързани лица по смисъла на закона. Освен това синът му действа в област, в която той взима решения, което също е отбелязано в закона.

От "Пари" уточняват, че засега не са успели да открият декларация за конфликт на интереси, каквато Първанов би трябвало да е подал. По закон документът трябва да е качен на страницата на Министерския съвет, но там има единствено списък с лицата, подали декларации към май 2010 г. В него Първанов не фигурира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6503 |31.03.2011 Няма конфликт на интереси при общинаря Андрей Иванов . 3| 5916 |31.03.2011 Николай Николов е човекът на Първанов в Комисията за конфликт на интереси . 43| 5113 |01.03.2011 Атака внесе сигнал срещу Димитров за конфликт на интереси . 15| 6017 |13.02.2011 В. Петров: Конфликтът ни с В. Танов не е междуличностен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads