Реклама / Ads
4| 5013 |01.08.2010 НОВИНИ

Продават кметството на София?

.
софийският символ
Столичната община ще се премести в нова сграда, която най-вероятно ще се построи на общински терен между католическия храм и ул. “Пиротска” в идеалния център на София.
 

Това е заложено в новия подробен устройствен план на Западното направление, който обхваща два квартала от двете страни на бул. “Тодор Александров”, от пл. “Св. Неделя” до бул. “Христо Ботев”
, осведомява вестник Труд. Предстои планът да бъде разгледан от общинския съвет след лятната ваканция. “Ще търсим решение за ново кметство там, тъй като общината предостави друг подходящ терен до Централна гара за съда”, обясни главният ахритект на София Петър Диков.

“Жилищният” проблем на кметството е от години.
Част от дирекциите и службите са в различни сгради, пръснати из града, а това затруднява обслужването на гражданите и вътрешната комуникация.Все още не е избистрено какво ще стане с кметството на ул. “Московска” 33. “Има много варианти за нея - да бъде продадена за жилища или офиси, или да бъде отдадена под наем. Този въпрос сега в момент на криза е малко по-сложен, но нали очакваме финансовото състояние да се подобрява”, обясни Диков.

Първоначалните проекти на Западното направление предвиждаха по бул. “Тодор Александров” да се фирмира ново бизнес Сити. От двете страни на булеварда трябваше да се изградят няколко близо 60-метрови сгради, както и нови улици, заради които да изчезнат вече съществуващи постройки. Планът обаче срещна съпротива от страна на собствениците на имоти. “Идеята претърпя развитие. При частна собственост не всичко, което градостроителите искат, може да се случи. Съобразихме се и с желанията на собствениците, за да има действащ план”, каза Диков. Въпреки това общината не се е отказвала на запад да се формира новият бизнес център на града. След преработка на проекта жалбите на частниците били сведени от 278 на 12.

Със сигурност обаче от плана отпаднали високите сгради и в бъдеще в района ще се извисява над всички новата сграда на общината. Очаква се тя да е 45 м. Останалите постройки ще са до 10 етажа. По “Тодор Александров” ще се паркира надлъжно и от двете посоки на движение в крайна дясна лента. За да не пречат, подземните паркинги между “Мария Луиза” и бул. “Христо Ботев” ще се обслужват с асансьори. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7880 |21.07.2010 Заради борчове в Поморие продават цял комплекс . 11| 4706 |14.07.2010 Софиянски готов за кмет на София? . 3| 5034 |08.07.2010 Продават ни газ и за 637 долара! . 0| 5603 |24.06.2010 "Бомба" в кметството провали общинска сесия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads