Реклама / Ads
7| 6801 |24.08.2021 НОВИНИ

Проект ”Оставка” и момчето, което иска да накара младите да говорят за политика

.
Божидар Костадинов
Името му е Божидар Костадинов. С този 22-годишен младеж се запознах съвсем случайно. Първо се сблъсках напълно неочаквано с работата му - на пловдивски светофар по време на една най-обикновена разходка. Вниманието ми грабна стикер с лика на Борисов. После видях надписа отдолу - проект ”Оставка”. Тогава вече знаех, че искам да се запознаем.
 

Идеята на визуалния проект "Оставка" започва по време на протестите през 2020 г. Още тогава Божидар е част от демонстрантите в Пловдив - един от градовете, станал свидетел на по-масовите прояви срещу управлението на Борисов и ГЕРБ и безконтролния главен прокурор Иван Гешев. В средата на октомври обаче организаторите на демонстрациите от "Отровното трио" заявиха от трибуната, че протестите на площада приключват.


"Тогава реших да започна в социалната мрежа, за да може искрата на протестите да продължи да съществува", разказа в интервю за FrogNews Божидар. 


Прави го, за да ангажира повече младите хора - онези, които не се интересуват толкова от политическия живот в страната, не са част от гражданското общество. Но пък умело използват социалните мрежи и интернет. 


"Години наред политиката в България ни разочарова. И ние, и нашите родители сме се отказали, смятаме, че всички са маскари, че няма надежда. Винаги съм се интересувал от политика и много ме мотивира протестната енергия през лятото. Исках това да остане и да остане сред младите хора в интернет. В Instagram не се говори за политика - всичко е лайфстайл, забавление, убиване на време. Реших, че тази платформа може да е подходяща. Смятам, че тази енергия трябва да е насочена именно към тези хора. 


Създаването на гражданско общество е най-ценното от протестите, а те за първи път обхващат напълно нова аудитория, в която съм и аз. Това е поколение, което е родено след промените, но през 2013 все още не е имало изградена гражданска позиция. Поколение, което е израснало в отворен, демократичен свят, с цялата неограничена информация, с опита на чужбина. Поколение, което вижда проблемите, и иска да ги реши. 


Искаме държава, в която да имаме свободата да се изградим като личности с гарантирани права и възможност да се занимаваме честно с бизнес без зависимости и рекет.


Тази битка не е само наша, но ние трябва да сме лицата й. Трябва да гласуваме, да критикуваме, да изискваме", категоричен е Божидар. 


Напук на прозиращата в България безнадеждност, младият студент по графичен дизайн и фотография не иска да търси бъдещето си в чужбина. 


"Мислил съм си да емигрирам, но засега съм тук и се опитвам да постигна нещо. Все още уча в Пловдив. Бил съм в Полша по програма “Еразъм” и колкото и проблеми да има тази държава по отношение на човешките права, става дума за западна страна, те са много по-напред. 


Не съм останал с кауза, но така се случи. Мотивираха ме протестите. Винаги съм се интересувал от това, което се случва. Но миналата година ме зареди и реших, че трябва да направя нещо. Хубаво ще е възможно повече хора да са ангажирани с това нещо. И не съм само аз - има още няколко инициативи в Instagram, с които се намерихме покрай първите избори през април. Заедно направихме кампанията “Аз ще гласувам”.


Най-лошото нещо е апатията спрямо случващото се около нас. Трябва да се опитваме да разбираме света и процесите по всевъзможни начини, да не се оставяме да бъдем манипулирани, да търсим истината и да помним това, което сме прочели. Има един много лош феномен - случват се постоянно абсурдни, скандални неща, които сами по себе си заслужават оставки. Всичко обаче се забравя, защото пристига следващия, още по-ужасен скандал. Случват се толкова неща, за които трябва да се потърси сметка, отговорност. Но хората забравят. И за това голяма отговорност носят медиите. 


За съжаление най-масовите електронни и печатни медии се отличават с проправителствена реторика и гръмки заглавия, които бетонират системата, затова е изключително важно да подбираме източниците си. Обективните и критични са малко. Ние трябва да сме проводника, за да могат да стигнат до повече хора в тази медийната мъгла", разказва още Божидар. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6473 |20.08.2021 ГЕРБ-СДС представи проектокабинет. Митов: Без разговори с нас правителство не може да се състави . 2| 3171 |18.08.2021 Димитър Манолов: Проектобюджетът не е съвършен, но нека направят нещо . 14| 3552 |13.08.2021 Първан Симеонов: Протестът умря, когато се опита да бъде повече – проект . 8| 3619 |10.08.2021 Ива Митева: Няма да има гласуване на проектокабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads