Реклама / Ads
9| 3316 |02.04.2021 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Получаваме над 1 млн. допълнително дози ваксини. Започваме масова ваксинация от другата седмица

.
Проф. Асен Балтов
Хубава нова - от тази сутрин знаем, че са определени 1 милион 259 хиляди 728 дози допълнително количество ваксини, които ще бъде дадено през следващите три месеца. Те ще се на „Пфайзер“. Те са и най-търсени. Това ще ни позволи да бъдем много по-спокойни. От следващата седмица започваме масова ваксинация. Това каза по БНТ проф. Асен Балтов – шеф на „Пирогов“ .
 

„През следващата седмица ще стане ясно кога ще дойдат тези ваксини. Може би второто тримесечие. Имайки един милион до април, един милион и половина до май, ние ще можем да живеем по-нормално. След като има достатъчно този, те ще бъдат разпределени към личните лекари и ваксинационните пунктове. Надявам се това да се случи от следващата седмица.

 

Моят апел е хората да се ваксинират. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, защото при тях от 6 до 9 месеца имунитета пада. Хората виждат какво се случва – ние на седмица нямаме повече от 4-5 заразени от персонала на седмица. Важно е хората, което лекуват, да не заразяват“, уточни той.

 

На въпроса за проблемите, които причиняват ваксините, той каза: „Има рискови групи от хора и това е нормално. При затлъстели пациенти и сърдечни заболявания, те са на интикуагуланти постоянно. Не говорим за млади и здрави хора, а за рискови. 10-те дена „затваряне“, бяха абсолютна свобода на движение и контакти. Не можем да накараме хората да правят нещо против волята им. Даде се на едно заведение да ползва 30 процента от капацитета. В мола има друг проблем-той се използва за други цели. Скоро и забраната за моловете и магазините ще отпадне. Ние сме длъжни да въведем някакви мерки.  През следващата седмица натискът върху болниците ще започне да намалява.  Ще започнем да слизаме надолу при третата вълна.

 

Ние ставаме потърпевши от фирмената война. Недоволен съм от някои журналисти за това какво прави нашата болница. Над 70 са на интензивно лечение. Ние поемаме най-тежките случаи от цяла България и изведнъж на някой боде очите, че получаваме допълнително финансиране. Не зная колко ще бъде то.  Това го изчислява здравната каса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4990 |02.04.2021 Проф. Георги Рачев: От днес започва да вали, та чак до неделя . 10| 5150 |01.04.2021 Здравният министър задочно нахока проф. Кантарджиев . 19| 3899 |01.04.2021 „До няколко седмици нещата ще се оправят, вервайте ми!“ или как проф. Ангелов превърна брифинга за COVID в предизборна кампания . 4| 3191 |01.04.2021 Ново 20: 3/4 от ресторантьорския бранш не бил съгласен с разхлабването на мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads