Реклама / Ads
14| 3300 |22.02.2021 НОВИНИ

Борисов нареди ваксини да има за всички. Искал да успокои ген. Мутафчийски

.
Източник: БГНЕС
Борисов нареди да има ваксини за всички. Дори в най-малките населени места. Ваксинираните и преболедувалите щели да са армията, за да се излезе от кризата, а ген. Мутафчийски щял да е спокоен за ръста на настанените в болница пациенти.
 

Това стана ясно по време на заседание в Министерския съвет.


“Опровергахме антиваксърите, че хората не желаят да се ваксинират. Със статистиката, която имаме - да, в момента сме много добре в сравнение с всички други държави в Европа, но виждате - плавно повдигане броя на заразените. Единственият ни шанс да се предпазим от тук насетне е масово да продължим да ваксинираме, включително и в труднодостъпните и малки населени места”, нареди Борисов.


Той дори изрази надежда ежедневно да се ваксинират по 15-30 хиляди души, след като в процеса от днес се включват и личните лекари. 


“И един съвет - не говорете за марки ваксини. Всички са договорени от Европейската комисия и второ - всички ваксини са разрешени от най-свирепата агенция, каквато е ЕМА. Която и да се сложи, все е добра. 18 милиона ваксини сме платили реално. Което пристигне, хубаво е веднага да се поставя. Преболедувалите и ваксинираните ще са армията. Видяхте - има желаещи, има вярващи”, коментира още Борисов.


Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират се оказа по-голям от очакваното. Това създаде и хаос пред лечебните заведения и дълги опашки от желаещи. В столичната болница “Пирогов” е създадена организация, тъй като ваксинирането на хора от четвърта фаза и масовата имунизация на всички желаещи се оказа едновременна. Така до 13 ч. ще се ваксинират хора по списък, а след този час - всички останали желаещи. Директорът на болницата проф. Асен Балтов увери, че ваксинационните екипи ще работят и до по-късно през деня, ако има желаещи. 


“Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация”, обяви проф. Николай Брънзалов, председател на УС на БЛС. 


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTEch, като на 25-ти февруари пристигат 12 хиляди дози от препарата на Moderna. До края на седмицата количествата от ваксината на Оксфордския университет също ще пристигнат у нас. 


“Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, обясни още Кирилов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4579 |22.02.2021 Пчеларите: Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите, 80% от тях умират . 52| 16126 |21.02.2021 Близка на Борисов журналистка е уредена на работа в Брюксел . 15| 5824 |21.02.2021 Проф. Момеков: Ваксините срещу COVID-19 се проучват върху огромен брой хора . 29| 4109 |21.02.2021 Проф. Балтов: Спокойно, ваксинирането продължава нормално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads