Реклама / Ads
9| 3644 |01.11.2022 НОВИНИ

Проф. Димитър Иванов: Човек за сватба не се фиксира в дата така, както ние за еврозоната

.
Димитър Иванов
Външно-икономическата среда ни засяга. Не бях чувал МВФ да е толкова откровен, а именно,че най-лошото тепърва предстои. Виждам, че някои експерти твърдят, че е прескочен пика на инфлацията.
 

Това каза по БТВ проф. Димитър Иванов. Инфлацията расте, има доклад на Евростат. В Еврозоната достигна 10,1 процента, а в ЕС 11 процента. В Нидерландия има 17, 2 процента инфлация. Трите Прибалтийски републики са с рекорден процент инфлация. В целия свят продължава тази вълна. 


Основна цел на БНБ е ценовата стабилност. Гуверньорът не каза нищо за това. Трябваше да каже какви мерки ще предприеме БНБ за ценова стабилност, базирана на по-ниска инфлация. 

 

Човек даже и да се жени, не се вторачва в една дата, не разбирам това вторачване за 1 януари. Не съм против да влезем в еврозоната тогава, но това е политическо решение. Това трябва да е допитване до българския народ. Основното желание за валутната интеграция бе конвергенцията. Тя не се получи. Налице е по-голяма дивергенция.

Икономическите показатели на Великобритания са по-добри от тези на Еврозоната. 

При нас въпросът не е в инфлацията. Знаеше се, че инфлацията ще е голям приоритет през 2022 г.

 

Но сега се стига до фискална неустойчивост на държавата. Бюджетният дефицит ще продължи до 2025. Имаме три години напред загубени. Само лихвите по дълга са 6 млрд лв. Най-нисък е нашият дълг, но проблемът е, че публичните ни финанси са пробити. Ние просто не финансираме модернизирането на публичните ни финанси. 

 

Трябва да се спре ценовата инфлация, за да балансира финансовата устойчивост, борбата с външната задлъжнялост.  Не сме осигурили продоволствената сигурност на българските граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2997 |01.11.2022 Димитър Манолов, КТ ”Подкрепа”: Трябва да се повишат всички доходи предвид инфлацията . 3| 4614 |30.10.2022 Проф. Пламен Павлов за македонския културен клуб: Стандартна провокация с ниско качество . 2| 3136 |29.10.2022 И Лекарят на годината застана зад каузата кардиологичната болница да носи името на проф. Чирков . 0| 3161 |29.10.2022 Проф. д-р Димитър Масларов: Инсултът може да бъде предотвратен със здравословен начин на живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads