Реклама / Ads
0| 3510 |13.03.2022 НОВИНИ

Проф. Димитър Недялков: България е добро място за мирни преговори между Русия и Украйна

.
Проф. Димитър Недялков Източник: стопкадър, bTV
”България е добро място за мирни преговори между Русия и Украйна. Силно се надявам тази инициатива да бъде подета”. това мнение изказа пред БНР проф. Димитър Недялков, полковник от резерва, преподавател във Военната академия.
 

Той беше категоричен, че ако България даде бойни самолетни на украинската армия, това ще бъде равносилно на "директно влизане във военния конфликт":

 

"Не случайно отговорът е еднозначен. Това, което трябва да направим по линия на НАТО, е да укрепим системата за сигурност в граничните държави, особено. За България трябва и превъоръжаване с адекватно въоръжение. Трябва да поискаме и помощта от нашите съюзници от НАТО". 

 

По думите му в момент сме свидетели на оперативна пауза преди нова офанзива на руската армия в Украйна. 

 

Той прогнозира по-интензивни бойни действия.

 

"Във всяка една война действителността е винаги по-различна от планираното развитие на бойните действия. Нека си спомним ситуацията в Либия, в Югославия, в Ирак - винаги се налага препланиране, допълнително въвеждане на сили и средства и продължаване след това на бойните действия. Това и сега се случва", обясни полковникът от резерва. 

Проф. Недялков коментира, че в ескалация на военен конфликт много малко може да се разчита на наборна армия:

 

"Трябват хора, които са професионалисти, за да може да се постигне военният успех".

По думите му в света тотално се променя представата за война:

 

"Развитието на военната теория и практика търпи тотална трансформация. Това е един от военните конфликти (войната в Украйна - б.р.), който ще покаже тази необходимост - в посока на роботизация и по-масово използване на изкуствен интелект, в посока на подготовка на състава, който е въвлечен във военните конфликти. Тотално трябва да се промени схващането за военното строителство в рамките на бъдещите военни конфликти". 

 

Според проф. Димитър Недялков в България хората трябва да бъдат подготвени за действия при кризисни ситуации:

 

"Не непременно войни, виждаме, че се променя природата и зачестяват катаклизмите. Държавата трябва да се замисли върху това".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6035 |11.03.2022 Проф. Николай Радулов: Специалните служби са още на Борисов, в ДАНС има футболисти, с които е играл . 0| 5280 |11.03.2022 Проф. Ивайло Дичев: Пригответе топли дрехи, започва Студена война, спуска се желязна завеса . 0| 3188 |10.03.2022 Димитър Ганев: Неопитността и каскадата от кризи са опасни. Подкрепата за Петков ще ерозира . 0| 4317 |10.03.2022 Проф. Касчиев: Страшно ще стане, ако някой пиян Ванка с танка надупчи ядреното хранилище в АЕЦ „Чернобил“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads