Реклама / Ads
12| 4312 |16.07.2021 НОВИНИ

Проф. Калин Янакиев: Трети избори са в услуга на задкулисието, олигархията и статуквото

.
Проф. Калин Янакиев Източник: БГНЕС
Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ не даде заявки за истинските проблеми на България и тяхното решение. Трети избори не са добър изход за хората, но очевидно са добър изход за някои задкулисни играчи. Това заяви пред БГНЕС философът и университетски преподавател проф. Калин Янакиев.
 

„Не мога да изключа, че ще отидем на трети избори, от които отново печели статуквото“, обясни той за настоящата политическа ситуация и допълни: „Опасността е за нас, никаква опасност няма за олигархията. Едни трети избори няма да взривят гневно българското общество, но ще изтощят превърналата се в политическа воля протестна енергия от миналото лято“.

 

Според проф. Янакиев от евентуални трети избори най-много ще загуби появилата се около миналогодишните протести партия „Изправи се! Мутри вън“, която може и да не влезе тогава в парламента. Според него обаче загуби няма да има за „Демократична България“, която непрекъснато покачва своите резултати.

 

Поведението на първата политическа сила „Има такъв народ“ от последните дни след изборите, включително след днешната пресконференция на Тошко Йорданов и Филип Станев, проф. Калин Янакиев коментира така: „Единственото, което беше поправено е начинът, по който до този момент от „Има такъв народ“ комуникираха с останалите политически сили и обществото. Този път сме свидетели на пресконференция на място, където обикновено се правят. Лично аз обаче не съм напълно наясно какви политики ще следва това проектоправителство. То идва със заявката, или поне това беше нещото, заради което хората гласуваха, че ще изчегъртва ГЕРБ и дори цялостното статукво. Миналият понеделник, при първото анонсиране на правителството, ние видяхме съвършено други приоритети. Някои от тях бяха изключително маловажни, свързани с ресора на общинската политика, например детските градини, таблети за всички ученици и преподаватели и т.н. Дори някои смехотворни, като изпращането в космоса на не знам кого си. Не чухме нищо особено за много важната съдебна реформа, чухме обезпокоителни неща за приватизация на Българската банка за развитие. Видяхме и състав на проектокабинет, който отчетливо говореше за невъзможност за изпълняване на дълбоки и решителни промени. В мнозинството си това бяха момчета и момичета, съжалявам, че така го казвам, без какъвто и да е политически опит. Освен това силно прехвалени като образователен ценз. Аз съм преподавател и знам много добре, че да си завършил в чужбина, не означава кой знае какво. Големите и истински престижни американски университети се броят на пръстите на едната ръка и аз мога да ги изредя, няколко частни и няколко държавни. Това, че си завършил университета в Айдахо или Мериленд, може да бъде съпоставяно с това да си завършил в България, да кажем в Свищов“.

 

„И в днешната пресконференция аз не чух заявки за големите, за истинските проблеми на България“, допълни още проф. Янакиев.

 

Той припомни, че партията на Слави Трифонов, макар и първа политически сила, разполага с 65 депутатски места, което е крайно недостатъчно, за да провежда някаква самостоятелна политика.

 

„Ако тя действително иска да е партията, която да извърши желаната от българския народ промяна, тя трябва да води разговори с другите политически партии. Не за постове и за порции. Това е глупавото внушение на бившия премиер Бойко Борисов, което и хората от партията на Слави Трифонов започнаха да повтарят. Кой някога им е поискал министерски постове, порции и т.н.? Предложеното правителство не получи предварителна подкрепа от партиите на протеста освен защото беше съобщено по един неординерен и непривичен начин, но и защото не се видя вътре да има програма за осъществяване на истински реформи. Истинската воля на българския народ, манифестирана и на тези избори, и на изборите през април, е край на политическото статукво. Не просто край на просташкия автократичен модел „Борисов“, а въобще край на политическото статукво“, категоричен е той.

 

Според него българските избиратели са дали знак на партиите, че искат много по-широка представителност.

 

„Точно това беше знакът, който българското общество даде. Дали това правителство ще бъде правителство на малцинството на една партия или на коалиция от партии, не е толкова важно, отколкото въпроса каква политика ще води то“, коментира още професорът.

 

Той даде пример с искането на ИТН за въвеждане на мажоритарната избирателна система, която, по думите му, се подкрепя от някои казионни и проправителствени доскоро медии. „Много искат да въведат мажоритарната система. Дали това не е последният ход на сриващата се от близо година и половина олигархия, за да победи нейният противник. Въведели се мажоритарна система в България, това мнение се споделя от мнозина, това означава едно невероятно купуване на депутати от настоящи задкулисни олигарси“, категоричен е проф. Калин Янакиев.

 

„Трябва ясно да чуем, че исканията на протестния вот на голяма част от избирателите ще бъдат реализирани от такова еднопартийно правителство. Не го чуваме. Поради тази причина продължавам да се съмнявам, че следващото предложение, което не знаем кога и къде ще чуем от представителите на ИТН, ще бъде подкрепено от останалите партии на протеста. Няма да ни залъгват с таблети, с отиване до луната и подобни глупости. Трябва да бъде променен политическият модел в България, да има върховенство, на закона, да престанат с раздаването на порции на „наши“ фирми. Това трябва да се случи. Ако това твърдо бъде заявено от партията на Слави Трифонов, тя би могла да бъде подкрепена от останалите“, смята още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5198 |16.07.2021 Калин Тодоров: И царят, и пъдарят, и шутът дойдоха с някаква легенда . 20| 4056 |16.07.2021 Проф. Балтов: Ако ми разрешат, ще остана в „Пирогов“, обвиненията са лъжа . 6| 3507 |15.07.2021 Проф. Коларова: Трифонов предлага тип експертен кабинет, но историята помни подобни кабинети като генератори на организирана престъпност . 19| 15393 |15.07.2021 Проф. Ивайло Дичев: Слави Трифонов наказва политическата система по най-нелепия начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads