Реклама / Ads
0| 3075 |22.05.2022 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за маймунската шарка: Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка. Проф. Тодор Кантарджиев обясни и какви са симптомите на заразата в предаването ”Събуди се” по Нова телевизия.

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

 

„Това са поксивируси, които са може би най едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.  

 

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването. За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

 

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2754 |20.05.2022 Маймунската шарка пълзи в САЩ, Канада, Австралия и Европа. СЗО бие тревога . 0| 2735 |17.05.2022 Проф. Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности . 0| 3500 |17.05.2022 Проф. Иво Христов: На парламента можем да напишем: „Каква я мислѝхме, каква станá“ . 0| 2505 |17.05.2022 Проф. Никола Владов: Падат се по два донора на един милион души население
Реклама / Ads