Реклама / Ads
0| 2742 |17.05.2022 НОВИНИ

Проф. Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

.
Проф. Асена Сербезова Източник: БГНЕС
„Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности от извънболничната и болничната помощ.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Министър Сербезова посочи, че за три месеца беше създадена нормативна уредба и технически предпоставки за реализация на електронното здравеопазване в страната, като резултат – всеки здравноосигурен гражданин може дигитално да получи информация за прегледите, медицинските изследвания и предписаните му лекарства, както и да се възползва от електронната рецепта.

 

„От първи юни се дигитализират документите в извънболничната медицинска помощ – всички направления и амбулаторни листове, а от 1 август всички дейности в болничната медицинска помощ – от историята на заболяването през извършените медицински дейности и прегледите до резултатите от тях“, отбеляза още министърът.

Това, което Министерството на здравеопазването прави в момента, е за първи път прозрачността и проследимостта да бъдат двупосочни – от една страна пациентът да има пълен достъп до здравното си досие, а здравната каса – до извършената медицинска дейност. Всичко това ще доведе до подобряване на контрола и повишаване на качеството. В реално време ще са видими свободните болнични легла за хоспитализация, с което ще се прекрати практиката линейките да обикалят между лечебните заведения в търсене на свободни легла, обясни проф. Сербезова.

„Основната полза от здравеопазването на светло е гарантирането на възможност за упражняване на осъзнат избор от страна на пациента, което допринася за постигането на терапевтични цели. Това ще повиши доверието в системата между пациента и лекаря и ще доведе до подобряване на качеството, ефективността и безопасността в системата чрез конкуренция и бенчмаркинг.“, посочи здравният министър.

 

По думите ѝ дигитализацията е и път към подобряване на ефективността на лекарите, доколкото информираните пациенти задават по-фокусирани въпроси и в по-голяма степен се придържат към назначената терапия, като последното е предпоставка за дългосрочното подобрение на здравните показатели на нацията.

 

„Прозрачността в здравеопазването означава да имаме данни за разходи, ефективност и качество, за да повлияем върху поведението на всички заинтересовани страни – на пациентите, на медицинските специалисти и на изпълнителната и законодателната власт, като целта е пациентът реално да бъде в центъра на системата“, заяви министърът на здравеопазването. За да постигнем това е необходимо да разполагаме с надеждни и навремени данни, за да бъдат процесите в здравеопазването управлявани адекватно. На практика дълги години процесите бяха управлявани в хипотезата на непознаването, именно поради липсата на дигитализация, обясни още проф. Сербезова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3507 |17.05.2022 Проф. Иво Христов: На парламента можем да напишем: „Каква я мислѝхме, каква станá“ . 0| 2512 |17.05.2022 Проф. Никола Владов: Падат се по два донора на един милион души население . 0| 3909 |13.05.2022 Проф. Анастас Герджиков не стана президент, загуби и поста председател на Съвета на ректорите . 0| 4359 |12.05.2022 Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads