Реклама / Ads
2| 18595 |23.07.2021 НОВИНИ

Проф. Каприев: Ненормални сме! Оголиха се огромни проблеми на човешкото в България

.
Георги Каприев
Отиваме към срив, защото се оголиха огромни проблеми на човешкото в България. Нямам предвид само политическата класа, а въобще. Тя е и общоевропейски и световна тази криза, но при нас се натрупаха твърде много неща и стана много болезнено и видимо. Това заяви проф. Георги Каприев. Нашата държава е ненормална, допълни той.
 

Разпаднаха се неща, които ние си въобразявахме, че ги притажеваме като ценности, които не подлежат на коментар. А те не просто подлежат на коментар, а те дори са отменени заради други работи, посочи той пред bTV.


Например свободата на човека, например достойнството на човека, неговата чест, персоналната идентичност. И те се нарушават и в икономическия ред, и в социалния ред, и в здравния ред, и в юридическия, и в политическия ред, коментира той.


И политиците, и избирателите показаха относителна адекватност. Но е достатъчно притеснително. Когато дойде скъсването на нормалността, се задава въпроса за базата, за основата - коя ще е енази основа, върху която да стъпим, за да предприемем нерутинни действия. Това е измислено отдавна, само че новината не е стигнала до България. Още Аристотел говори зда това - общото благо. Когато ние дори и при минимален консенсус стъпим върху тази база, се разгръща нагоре, тогава имате нормалност, коментира той.


За съжаление разумните винаги са били малцинство в човешката история, посочи професорът.

 

Днес цял ден гледах хората, които влизаха и излизаха от срещи с президента. Имам искрица надежда, че те макар и по трудния начин разбират какво всъщност им предстои. Предстои им да се намери консенсус за това какво е общото благото за хората,, върху който трябва да се стъпи. Непременно трябва да се формира правителство на базата на около десетина точки, които формират общото благо на българите, без оглед на бои и цветовe оябсни философът.


Ето, една от партиите сама прецени, че не може да се включи в подобно действие. ГЕРБ видяха, че не са способни на такова нещо, в главите им стои идеята, че са неспособни на подобно действие - да работят за благото на хората, и се самоотстраняват. Останалите, които имат кураж да се заемат с подобно действие, би трябвало да го направят. И тук отговорността върху ИТН е огромна. Те направиха една грешка, разбраха я, и аз им пожелавам да се учат бързо от грешките си, за да тръгнем към това, за което говорим сега, защото пътя е дълъг, посочи той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3923 |22.07.2021 Проф. Николай Габровски: „Пирогов“ не е източвал НЗОК, борехме се с COVID-19 . 4| 3417 |22.07.2021 Проф. Антоний Тодоров: Нови избори са игра с огъня . 7| 3648 |22.07.2021 Проф. Балтов е настанен за лечение в „Пирогов“ . 4| 7483 |21.07.2021 Проф. Маринов: Николай Василев беше неприемлив за премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads