Реклама / Ads
1| 6223 |06.09.2016 НОВИНИ

Проф. Куцаров: Стамболов подменя телеграфистите за Съединението

.
Проф. Петър Куцаров
Заслугата на Стефан Стамболов е, че подменя всички телеграфисти и им заповядва да сменят цифрите, като ги слагат по средата, а крайните цифри отпред. Така се изпращала информация с военен шифър.Този малкщо известен факт посочва проф. Петър Куцаров.
 

"Драган Цанков е получавал пари, за да не се меси", разказа още историкът пред ON Air.

Според него Захари Стоянов има голяма заслуга, защото в Пловдивско 21 села са били неприсъединени и са били в границата на Румелия, но понеже там е живяло такова население, той подкупва султана и нито един от конниците на тези села не напада България по време на Сръбско- Българската война.

"Празнуваме Съединение, защото това е била мечтата на България. Тя е намерила израз в Цариградската конференция и Санстефанска България, обаче на Берлинския договор тя е разединена. На 30 май 1885 година е Лондон между Русия и Англия е подписан строго секретен договор, който разделя и унищожава Санстефанска България. Берлинският конгрес е само един театър", разказа още историкът. Тоест България е разделена предварително и на Берлинския конгрес това става узаконено.

По думите му наречена е Източна Румелия, защото всички западна сили са действали са искали да се загуби българският характер на тази област, с цел тя да се откъсне.

"Русия е имала за цел да се създаде силна държава на Балканите. В процеса на войната обаче граф. Игнатиев не участва, а това значи, че Русия няма интерес от голяма държава на Балканите, защото тя в бъдеще може да претендира за проливите. Затова на Балканите трябва да бъдат създадени малки държавици. Русия се съгласява за разпокъсването на България на три части", обясни професорът.

Той сподели, че разпокъсването се изобразява като тези три сестри, наречени Княжество България, Източна Румелия и Македония, а после си подават ръце, за да се обединят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7402 |04.09.2016 Проф. Павлов за Фрог: Политиците ни доброволно се лишиха от суверенно поведение . 2| 4909 |03.09.2016 Проф. Мурдаров: Политиците едно изречение без грешка не могат да кажат . 2| 12057 |01.09.2016 Проф. Слатински за интервюто на Борисов: Усещане за шизофреничност на ситуацията . 0| 10565 |30.08.2016 Проф. Слатински: България е небивала оргия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads