Реклама / Ads
9| 6874 |16.06.2020 НОВИНИ

Проф. Ал. Маринов: Управляващите няма да спечелят следващите избори, тръгват си скоро

.
Проф. Александър Маринов
Всекидневните скандали, засягащи върховете на държавата си ”обяснявам с порочния модел или с порочната система на управление, което може да се развива, ако въобще мога да употребя този израз, само с вид на низходяща спирала. Къде е дъното не знаем, но виждаме, че буквално всяка седмица пробиваме поредно дъно.”
 

Това казва пред "Фокус" политологът Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. Той смята, че скоро управляващите ще си тръгнат.


По думите на Маринов това, което се случва в България, вероятно на много места по света не може да се види, да не говорим за Европа или страни с претенции за демокрация. Така че това не е въпрос на някакви лични гафове или отделни индивидуални провали, това е системата, по която ни управляват. Тази система е допуснала и крепи подобни хора да властват с всички произтичащи от това последици, посочва политологът.


Според него е любопитна тактиката, която са избрали - демонстративно да неглижират мощни, масови и напълно основателни, критични настроения и оценки, които ги доближават вече до нулева толерантност. И това няма как да продължава до безкрайност.


Запитан дали премиер Бойко Борисов има стратегическа полза от предсрочни избори, тъй като се вижда, че те ще дойдат тогава, когато той прецени и се оттегли, Александър Маринов подчертава, че при Борисов изобщо не може да става и дума за стратегия.


"Той просто се стреми да отложи края. Защото каквито и ресурси да имат управляващите, те няма как да спечелят следващите избори след всичко, което се случи и продължава да се случва.


Напротив, според мен по-разумното поведение бие било първо да се признаят грешките – да си признаят греховете и да се преговаря за оттегляне. Защото в противен случай няма да има никакви гаранции. А освен това, не забравяйте, че тук не става дума само за Бойко Борисов, тук става дума за стотици функционери на това управление. Става дума за много други хора, които вероятно не са виновни или в много малка степен са виновни.


Много е опасно настроението, което се формира в обществото. Казвам, че е опасно, защото промените, реформите, които са ни необходими, не бива да се подчиняват на желанието за отмъщение. Не бива да води до затваряне на порочния кръг, при което се разчистват сметките с обикновени хора, а не се променя същността на системата.


Това е важното – за да се промени системата така, че повече да не са възможни явления от типа на Бойко Борисов, ГЕРБ, срастването на изпълнителната и съдебната власт, част от нея по-точно и т.н.“, коментира човекът на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5650 |15.06.2020 Проф. Ал. Томов: По всички показатели ние потъваме . 10| 6109 |15.06.2020 Проф. Нели Огнянова: Какво ни каза ЕК за фалшивите новини за Covid? . 13| 6628 |13.06.2020 Георги Свиленски: Тресем се от скандали, а управляващите мълчат . 6| 6114 |12.06.2020 Проф. Иво Петров: Няма втора вълна на COVID-19. Инфекцията отслабва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads