Реклама / Ads
9| 6418 |13.08.2015 НОВИНИ

Проф. Кр. Петков: Кредиторите правят пари от гръцката криза

.
Най-актуалната тема, засягаща дълговата ситуация в еврозоната не е подготвеното техническо споразумение за Трети "спасителен" пакет, който кредиторите наложиха на Гърция. Голямата новина е - Германия е големият печеливш от гръцката дългова криза. Размерът на печалбата за периода 2010-2015 г. е 100 милиарда евро! Другите страни, които са се облажили покрай екстрените мерки, които прокара т.нар. тройка, са Франция, Холандия и САЩ. Как е възможно кредиторите да извличат сериозни финансови ползи от една тежка кризисна ситуация, коментира проф. Кръстьо Петков в блога си.
 

За отбелязване е, че при 100 милиарда евро приход германското правителство ще е големият печеливш, дори ако настъпи най-лошото Гърция да обяви тотален дефолт, което би засегнало пряко 90 милиардния заем, получени от най-мощната във финансово-икономическо отношение държава на континента. Но случаят не е такъв, защото стратезите от Берлин и Франкфурт вече успяха да приберат в сейфовете над 3/4 от отпуснатите на Атина нови кредити, за да покрие старите задължения.

 

Германия и другите големи кредитори на Гърция в период на безпрецедентна криза постигат следното: първо, печелят на гърба на длъжника Гърция; второ, използват ултиматуми; трето - обричат на тежка рецесия гръцката икономика. Къде е тук междудържавната солидарност? За каква кохезия в общността става дума? Налице ли е лоялна конкуренция в еврогрупата? Истината е, че солидарността е загърбена; кохезията - също; а пазарната конкуренция е заменена с институционалния диктат!

Това са аргументите, които ми дават право да твърдя, че в началото на 21-ви век, 15 години след учредяването на валутния съюз, в него се практикуват колониални методи за уреждане на финансово-кредитните отношенията между държавите членове на тази уникална общност.

 

Вярно е, че за разлика от колониалната ера през 18-19 век, днес "метрополиите" не ползват военна сила, която да държи в подчинение окупираните територии. Методите са други - префинени, облечени в демагогски фрази, проповядващи ценности и принципи, които битуват единствено в подписани договори на общността. Тази вербална/медийна пропаганда е предназначени за публиката. В света на финансовия турбокапитализъм властват други правила. Неоколониални!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11790 |12.08.2015 Проф. Димитров: Калин Янакиев е невежа в историята и за Плиска . 23| 12022 |11.08.2015 Проф.Слатински: Хотелът "Първанов" е само върха на айсберга . 60| 15380 |10.08.2015 Проф. Янакиев към премиера: Не се хващайте на въдиците на Б. Димитров . 7| 8862 |06.08.2015 Проф. Търман: Оргазъм е репетиция за смъртта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads