Реклама / Ads
19| 7092 |03.05.2019 НОВИНИ

Проф. Н. Слатински: Властниците нямат чест, компенсират го с алчност и сребролюбие

.
Николай Слатински Източник: БГНЕС
Постоянно разсъждавам над въпроса - защо властта напоследък демонстрира толкова алчност, сребролюбие, лакомия, ненаситност към материалните облаги, към паричните знаци?
 

Достатъчно съм видял вече през живота си, за да знам, че всяка власт у нас се изкушава да "топне" муцунки в кацата с мед. Но сега имаме абсолютна аномалия. Новата ни история не познава подобна откровена, неумна, безвусна и безогледна консуматорска всеядност...

 

Преминати са всички морални предели. Надхвърлени са всички нравствени граници.
Днес, в отличната книга, която чета, намерих идея, която поне донякъде обяснява вероятно какво се случва у нас и защо то се случва.

 

В древни времена всеки човек се е стремял да има чест и достойнство. Разбира се, властителите са претендирали за повече чест и по-голямо достойнство. Но как да се компенсира, пита се, дефицитът от чест и достойнство? Как да се оразмерят честта и достойнството, за да може да има еквивалентна размяна? Отговорът е - възникват парите!!

 

Парите са еквивалентът в тази размяна. Те са компенсаторният механизъм. Ти имаш чест и достойнство, аз нямам или имам малко. Парите ми добавят толкова, колкото да се изравним, да сме равни един на друг!!

 

По тази логика, днешните властници са с остър дефицит на чест и достойнство и съзнателно или подсъзнателно се стремят да компенсират този остър дефицит с материални блага, за да се освободят от комплекса на малоценност и да се издигнат в очите си до нивото на хората с чест и достойнство!

 

Абсолютна тяхна самоизмама, за която ще плащаме всички ние.

 

Мога да им препоръчам книгата, която чета. Там е разказано продължението на историята. И в един момент се стига неизбежно до робството...

Проф. Николай Слатински, фейсбук
Загланието е на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4016 |30.04.2019 Проф. Генчо Начев: Първата белодробна трансплантация в България ще е през 2021 г . 7| 8203 |28.04.2019 Проф. Чирков: Здравеопазването в България е най-лошо и на Балканите . 3| 4774 |25.04.2019 Проф. Сергиева: МЗ да ускори процедурата за търг на радиоактивни изотопи . 11| 4994 |24.04.2019 Проф. М. Константинов: Може да има издънки с машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads