Реклама / Ads
64| 11872 |28.11.2021 НОВИНИ

Проф. Светлана Велизарова: Омикрон се е появи, след като вирусът попадна в хора с ХИВ

.
Проф. Светлана Велизарова
Този вирус е пресен, но е доказано, че този вирус е мутирал, защото е попаднал в имунокомпрометирани хора, вероятно с ХИВ. Счита се, че мутацията на този вирус, не се е осъществила от един човек в друг, а самата мутация се е случила в много по-малко хора. ХИВ-носителите се профилактират, но имат една имуносупресия, която не е видима. Тук, при тези хора вирусът търси начин да пробие защитата.
 

Това каза по БНТ проф. Светлана Велизарова. Ето какво още обясни тя:

 

Всеки вирус, докато достигне до всички, които не са боледували, няма да спре. Микросветът има свой ход. Ако върви това ниско ниво на ваксинация, ще има 6, 7, 8 и т. н. вълни. Ние имаме ниска ваксинационна култура. Вероятността тук да започне да циркулира наша си мутация, е много вероятна.

 

Родителите са тези, които заразяват по-малките деца. Трансмисията е обратна. При децата заболяването протича по-леко. Хората първо вярват на конспирация. Егоистичното им виждане е, че дори да са ковид, щом са добре, могат да си ходят напред-назад. В хората около нас няма убеждението, че това е правилния път и няма чувството за общност. Ще минем по трудния път, много умрели, много заразили се.

 

Тестването на учениците трябваше да започне много по-рано, при втората вълна. Щяхме да сме наясно каква е заболеваемостта по възраст. И започнаха едни протести. В училищна възраст боледуват деца, които са със затлъстяване. Това е водещ фактор.

 

Този вирус е като морбили - ако не се си се разболял, се разболяваш.

 

Математикът Лъчезар Томов, математик:

 

Всяка една епидемия постила пътя за следващата. Омикрон изглежда много по-заразен. Той може до 1 месец да е доминантен в Европа и света. Нека всички, които са с втора доза, да минават към трета. Време е да спрем с играта на риск. Съветът ми е всички да помислят за ваксинация. Няма условия за лесно изчезване на епидемията. Този свят сме го изградили върху ваксинацията. Умират и млади хора. Има ученици, които загубиха родител. Трябва да започнете да мислите за другите, освен за себе си. Тестовете на учениците не са ефективни. Това, че няма позитивен тест, не значи, че няма болест.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2944 |26.11.2021 Проф. Кожухарова: Очакваме да има грип януари-февруари . 35| 31903 |24.11.2021 Щом проф. Герджиков пак е ректор, защо Борисов да не стане доктор хонорис кауза за ”мерси боку”? . 12| 4022 |24.11.2021 След политическото фиаско проф. Герджиков продължава мандата си като ректор на СУ . 19| 3882 |24.11.2021 Проф. Николай Младенов за ваксинирането: Да се балансира между моркова и тоягата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads