Реклама / Ads
10| 6998 |26.11.2012 НОВИНИ

Професори се хванаха за гушите за злоупотреби

.
Проф. Рангел Гюров и проф. Емил Хорозов Източник: bTV
Учени направиха опит да разсеят мъглата около скандала с раздаваните милиони по проекти, свързани с фонд „Научни изследвания”. В развитията по случая бяха отправени обвинения за обръч от фирми около образователния министър Сергей Игнатов. Театралният критик проф. Мирослава Кортенска пък започна гладна стачка, след като бе „отлюспена” от научния фонд.
 

Фонд „Научни изследвания” е раздиран от скандали за злоупотреби с огромни суми за научни изследвания. Настоящият и бившият председател на фонд “Научни изследвания” - проф. Рангел Гюров и проф. Емил Хорозов кръстосаха шпаги в ефира на bTV.

Първо беше коментиран казусът “Мирослава Кортенска”, която бе обвинена в изнудване за пари на членове на временни комисии и на фонд “Научни изследвания”.“За нея има свидетелства за кражба на пари. Като представител на ЮЗУ е подправила документи. Във всяка конкурсна сесия има временни комисии, които оценяват постъпилите проекти. Като член на изпълнителния съвет тя влиза в системата, проверява 51 чужди проекти и се подписва под тях, след което изнудва авторите за пари”, заяви проф. Гюров.

“Слушам какво се говори в студиото”, намеси се по телефона обвинената Кортенска. “Когато проф. Гюров твърди нещо, той трябва да представи доказателства. А когато се говори, че науката се източва от неучени, трябва да се спомене името първо на проф. Гюров, който има диплома само от Ангола. Стоян Денчев (ректорът на Библиотекарския университет, б.р.) го направи доктор, тъй като той няма титла и не може да остане на това място, а той за отплата му дава проект за 500 000 лева”, заяви Кортенска.

”Гладната стачка съм обявила заради репресията срещу мен. Няма никакви документи, че съм отстранена от фонд “Научни изследвания”. Не съм получила никакъв документ. Отстранена съм чрез сайта от проф. Гюров, който не е професор и е агент на ДС. Аз съм професор и за 28 години съм изминала цялата кариера по стъпалата, т.нар. хабилитация в България”, бе категорична Мирослава Кортенска.

Тя добави, че под споменатите 51 рецензии се е подписала проф. Мария Попова, която е колежка на проф. Гюров. “Обърнете се към нея, там стои нейният подпис. Това не е моя отговорност”, заяви Кортенска.

От своя страна бившият председател на фонд “Научни изследвания” проф. Емил Хорозов заяви: “През 2011 г. изготвих доклад, в който бяха описани изключителни нарушения за разходване на средства за наука – чрез фонд “Научни изследвания”. Той дава пари за наука, да се правят някакви проекти и вместо да се дават по правилата, се дават с нарушения. Изчезват например рецензии. Те се подменят за целесъобразността на един проект, който всъщност не е добър”.

Проф. Хорозов отиде още по-далече, обвинявайки министър Сергей Игнатов, че оказва натиск за даването на средства за различни проекти. “Той оказва не явен натиск. И върху мен се е опитвал да го прави. Хора са ме викали и са ми казвали, че трябва да се класира еди кой си проект”, заяви проф. Емил Хорозов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5654 |12.11.2012 "Под игото" с автограф хванаха на черната борса . 12| 5306 |02.11.2012 Професорите у нас се множат . 10| 6950 |17.10.2012 Хванаха 1 тон отровно сирене! . 13| 5459 |03.10.2012 Депутатите се хванаха за гушите как да разследват АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads