Реклама / Ads
6| 4658 |18.02.2021 НОВИНИ

Прокарват с лобистки закон незаконни стикери за милиони

.
Пореден закон, минал тихомълком на първо четене, който ще бъде гласуван в последните 5 работни дни на този парламент се пробутва спешно под предлог, че е добре за всички да има екостикери. Истината е, че те са напълно ненужни, тъй като цялата информация за екологичността на автомобилите я има вече в е-регистър.
 

Същото важи за напълно излишните стикери за гражданска отговорност, чиято цена обаче се увеличава – и тя е в е-регистър. Въпреки това лепенките продължават да се печатат. Така е и с лепенките за технически преглед, макар и тази информация да е в е-регистър, съобщава изданието „19 минути“. Всичко е проверимо по номера на колата, който полицаите просто изписват при проверка и получават цялата информация – от екокласа на автомобила, през наличието на гражданска отговорност и до минатия преглед.

Според експерти всички стикери са незаконни според чл. 105 на Закона за движение по пътищата, тъй като пречат на видимостта на шофьорите.

Народните представители явно не четат писаните от тях самите закони и правят нови, които отричат действащи такива.
Депутати, които са гласували "нововъведението" се аргументират доста странно.
Според тях щели да се правят специални прегледи, понеже можело колите Евро 5 и 6 да са минали толкова километри, че да не са вече екологични. Само че в проектозакона пише: „Всяка екокатегория ще бъде определяна на база данните в свидетелството за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт”. Т.е. проверки няма в 99,99% от случаите.
Втората лъжа е, че всъщност новите стикери са старите за технически преглед. И това не е вярно!
Защото целта всъщност е да се въведе цяла нова система на наблюдение – освен стикери с вградени чипове, ще има четци, камери, които общините вече купуват, стойки, на които те да се поставят, огромни са разходите за поддръжка, доста пари ще потънат и покрай свързването с мобилните оператори, които ще предават данните.
От една страна, системата е остаряла с 15 години и ни връща 2 поколения назад. От друга, България вече има най-модерната тол-система, която без един лев нова инвестиция може да върши тази работа даже и без камери, защото се използва сателитно проследяване. Напомняме също, че в нея държавата инвестира в този мандат 288 000 000 лв. от парите ни.
Новата система, която искат да ни пробутат ще започне в големите градове с лъжата, че така било в Париж.
Истината е, че вече не е така. Когато обхване цялата страна, тази система  ще струва на данъкоплатците нови 300 милиона лева.

Дали всичко това не се прави по лобистки причини заради някоя печатница, която би реализирала прекрасни печалби от новия закон?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6820 |17.02.2021 Методи Лалов към Фандъкова: ГЕРБ носи отговорност за незаконния павилион . 4| 3204 |17.02.2021 Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в ЗУТ. Постройките край сараите на Доган могат да станат законни . 10| 3489 |16.02.2021 Франция прие закон срещу ”ислямския сепаратизъм” . 3| 3262 |16.02.2021 Хиновски: Промените в Закона за енергетиката целят хаос в системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads