Реклама / Ads
15| 4003 |08.11.2021 НОВИНИ

Прокуратурата: Гешев си чатил с Арнаудова от любезност, а снимащият е извършил престъпление

.
Гешев си чати с пиарката на Бойко Борисов
Главният прокурор Иван Гешев е чатил с пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, но само от добро възпитание. Той не е извършил никакво нарушение, защото срещу Арнаудова в прокуратурата няма преписки и разследвания.
 

Но хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му. Това са основните изводи от постановлението на прокурора Венцислав Фердинандов. Той се е произнесъл скоростно по сигнала на БОЕЦ - само за 13 дни. От 25 октомври Фердинандов е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен, съобщава "Сега".

 

Към проверката по сигнала на БОЕЦ е прикачен и сигналът на Българския хелзинкски комитет по темата.

От постановлението става ясно, че от Гешев са снети обяснения. Но чатът му не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. Обяснения от Арнаудова не са търсени.

 
В постановлението от 27 септември, прокурор Фердинандов разказва, че заседанието на правната комисия на 10 септември било публично и се предавало и онлайн. Докато течал дебатът, Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата. Предвид ангажираността в дебата, той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. 

 

Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За това лице той знае, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. "По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.  (Александър Николов, който бе депутат от ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание, за предстоящите избори не е в листите на партията. Той влизаше в парламента от Плевен, откъдето сега за място в парламента се стреми махнатата от служебното правителство шефка на агенцията по инвестициите Десислава Трифонова).

 

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела.

 

Гешев на свой ред обяснява пред подчинения си, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Казва, че никога не е разговарял с което и да е длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. А също и че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат. 

 

След като срещу Арнаудова няма преписки и дела, тогава е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна ползва, обяснява Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

 

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", смята Фердинандов. Той прави пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснява, че прокуратурата е единна, но не и централизирана и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния. А също и че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Прокурорът продължава: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията".

 

Фердинандов надълго обяснява за защитата на комуникацията и прави заключението, че когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Спецпрокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от НК. БОЕЦ обявиха, че Софийската районна прокуратура се е задействала да търси кой е изнесъл снимките на чата. Още на 26 октомври "Сега" отправи въпроси до районната прокуратура по темата, но след като ги приеха, оттам спряха да отговарят на телефонните обаждания и имейлите. 

 

 

Проверката за бистришкото имение на Арнаудова е прекратена

 

Още на 19 октомври прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура отказва да образува разследване във връзка с изнесените данни, че Арнаудова и съпругът и Делян Димитров са се сдобили със скъп имот в Бистрица. "Сега" разполага и с това постановление.

 

До скандала с имотното състояние на Арнаудова се стигна след публикация на "Биволъ", която разкри, че тя и съпругът й са закупили с ипотека през 2019 г. скъп имот в Бистрица на цена от 1 056 148 лв. Оказа се, че междувременно семейството е успяло да погаси голям кредит и по друга скъпа покупка - на апартамент от 198 кв. м. и гараж на столичната ул. "Никола Петков". Апартаментът е купен през 2015 г. с кредит от 150 000 евро и втори потребителски заем от 30 000 лв. (б.р. имало е и доплащане кеш, защото цената по сделката е 352 049 лв.), като Димитрови са успели да изплатят ипотечния заем предсрочно.

 

В тази проверка освен, че имотите на семейството са купени с кредити, а майка на Арнаудова е направила на семейството дарение от 40 000 евро, за да погасят първата ипотека, пиарката разказва и за познанството си с Васил Божков. Твърди, че го познава от 2011 г., когато ги е запознал неговият пиар. Божков не й е предлагал пари, влияние или други облаги. Срещала се е с него 3-4 пъти, последно през 2013 г. Божков не е предлагал и давал подкупи на Борисов, Владислав Горанов или на други лица от кабинета.

Месечният доход на семейството от 2015-а насам бил съответно 7800 лв., 9200 лв., 8700 лв., над 10 000 лв., а за 2019 г. - 13 700 лв., описва прокурор Рачева. Кредитите им не са на привилегировани условия, а доходите им са достатъчни, за да си ги плащат. Няма никакво престъпление, е нейното заключение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9255 |04.11.2021 ЕК дълго време беше заблуждавана. Доверието към Гешев е изчерпано . 10| 3052 |02.11.2021 ЦИК остави Боян Расате без имунитет след искане на Гешев . 9| 3248 |01.11.2021 Гешев внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на Боян Расате . 8| 3291 |01.11.2021 Организации настояват Гешев да изиска от ЦИК да свали имунитета на Расате

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads