Реклама / Ads
9| 6436 |03.03.2020 НОВИНИ

Прокуратурата с музикален поздрав за 3-ти март, но... с правописни грешки

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев се поклони пред паметника на Незнайния войн. По повод 142-рата годишнина от освобождението на страната ни от османско владичество обвинител номер 1 поднесе цветя пред монумента.
 

По-рано днес това направиха стотици жители и гости на София. На тържественото издигане на българския трибагреник присъстваха политици и общественици. А под съпровода на химна бяха изстреляни 20 топовни салюта.

 

Прокуратурата обаче отправи и музикален поздрав към българите. В канала на държавното обвинение в YouTube бе качен клип с изпълнение на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България".

 

В текста под видеото четем:

 

"Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род".

 

В заглавието на музикалния видео поздрав обаче забелязваме и правописна грешка: "Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи!".

 

Един урок по правопис за родната прокуратурата - националностите в българския език се изписват с малка буква.

 

А сега към Гешевия род.

 

От него произлиза и главния прокурор Иван Гешев. Родоначалник на Гешеви е поп Партений, чието име се свързва с активна просветителска дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България.

 

При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г."




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4288 |03.03.2020 Държавни лидери поздравиха България за празника . 10| 4175 |03.03.2020 Борисов традиционно ни поздрави от Фейсбук за Трети март . 44| 5852 |28.02.2020 Ген. Атанасов: Гешев да ревизира приватизацията, но и действията на прокуратурата и своите предшественици . 1| 4344 |28.02.2020 Прокуратурата отново влезе в Басейнова дирекция - Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads