Реклама / Ads
0| 3497 |29.03.2022 НОВИНИ

Прокуратурата пак изрева: Подложени сме на атаки

.
Десислава Пиронева
Прокуратурата на Иван Гешев пак изрева. Магистратите били подложени на „атаки, уронващи престижа на съдебната власт и възпрепятстващи борбата с престъпността“. Това стана ясно на демонстративен брифинг на ръководството на Прокуратурата на Р България.
 

В позицията на гешевчетата се казва, че системно били нарушени принципите на върховенството на закона чрез „манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт“. Периодът, за който се отнася позицията им, е от 15 до 27 март.

 

„В пресата се разпространява невярна информация срещу магистрати. В последната година прокуратурата отчита множество атаки, насочени срещу прокуратурата, в нарушение на основни национални и европейски ценности от страна на изпълнителната власт. Атаките изкривяват обществените представи за дейността на прокуратурата, а цената за това се плаща от българските граждани. Застрашени са правата на всеки един гражданин, поради явното нарушаване на върховенството на закона“, внуши зам.-гл. прокурор Десислава Пиронева и добави:

 

„В този смисъл е казаното от евродепутата Моника Холмайер: „Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже, че нарушава върховенството на закона, защото иска да защити върховенството на закона. Съгласни сме с премиера Петков, че никой не е над закона, но това се постига чрез разделение на властите“.

 

Днес щяло да бъде публикувано и писмено съобщение с настоящата информация с подробни пояснения към него.

 

По думите й „неверните и манипулативни твърдения“ имали за цел уязвяване и засягали прокурори, които работят по дела със значим публичен интерес.

 

„Действа се с недопустими по закон средства. Атаките е вероятно да целят нейното овладяване и да затруднят нейната работа, както и използването й с нелегитимни цели. Прокуратурата се явява първата и последна срещу беззаконията“, заяви Пиронева.

 

Тя посочи конкретни критики, отправени към прокуратурата от премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиера Асен Василев, съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова, на които отговори от името на прокуратурата. Посочените твърдения са по различни казуси, сред които „Барселонагейт“, разпита на Васил Божков, закриването на специализираното правосъдие. 

 

Заместничката на Иван Гешев обяви, че занапред прокуратурата редовно щяла да прави обзор на неверните твърденията по адрес на държавното обвинение, придружен от отговори по всяко едно от тях. За всичко това ще бъдат уведомени и европейските партньори, посочи още Пиронева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2938 |28.03.2022 Бойко Борисов се яви на разпит в прокуратурата . 0| 31671 |28.03.2022 Юристи алармират: Постановлението на прокуратурата срещу Асен Василев е с пороци, трябва да се отмени . 0| 3817 |28.03.2022 Борисов, Арнаудова и Горанов на разпит в прокуратурата днес . 0| 3589 |27.03.2022 Прокуратурата се хвали с голям удар: Хванахме служител на МВР с 30 евро подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads