Реклама / Ads
1| 2335 |25.06.2024 НОВИНИ

Протест срещу насилието: Отказваме да стоим мирно, докато убиват нашите сестри!

.
"На 20-ти юни серийният насилник на жени Орлин Гигов е убил поредната си жертва, Силвия К. Множество медийни публикации свидетелстват, че той упражнява системно насилие върху жени от години. Известни са случаи на тормоз, касаещи пет различни жени. Между 2020 и 2023 г. срещу него са повдигнати общо 10 сигнала към прокуратурата, но насилникът е бил оставен на свобода. Въпреки множеството арести, обвинения, жертви и нападения, Гигов не е бил осъден ефективно по нито едно дело".
 

Това пиша организаторите на протест срещу "патриархалното насилие" - Феминистка библиотека и ЛевФем. Демонстрацията ще се проведе тази вечер в София. Протестиращи ще се съберат пред Съдебната палата в София в 18:30 часа на 25 юни.






"Насилникът два пъти влезе в новинарските емисии през 2023 г. – първо през януари, когато нанесъл брутален побой на Силвия К., описвана в медиите като "украинката", и след това се барикадирал в апартамента си. И отново, на 13 юли, когато е нанесъл поредица от удари в лицето на жена на оживена софийска улица пред очевидци.


След второто нападение е организирана акция по задържането на Гигов, по време на която, според очевидци, полицаи са потупвали насилника по рамото, наричали са го ,,колега” и одобрително са хихикали на историите за побоите му. Жертвите споделят пред медиите, че насилникът се ползва с полицейски чадър. Част от жените твърдят, че са били заплашвани да оттеглят обвиненията си срещу него.


Въпреки изключително високата публичност на множеството му престъпления, отговорните институции не можаха да направят необходимото, за да спасят живота на Силвия К. Този случай не е изключение – загубата на поредна жертва ни припомня, че полицията и прокуратурата много често са част от проблема, а не решението. Настояваме за истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.







Събираме се заедно на 25-ти юни от 18:30 ч., за да заявим, че бездействието повече НЯМА да се толерира. Отказваме да приемем убийствата на жени за ежедневие. Отхвърляме опитите да се търси вина в жертвата! Имаме нужда от масова солидарност и осезаемо обществено отхвърляне на патриархалното насилие и тормоз.


Патриархатът убива – властта прикрива! НЯМА ДА МЪЛЧИМ! И НЯМА ПОВЕЧЕ ДА ТЪРПИМ!", пишат още организаторите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2386 |25.06.2024 US посланикът Кенет Мертен: Путин не иска преговори, а България вече не е лесна мишена . 10| 9390 |25.06.2024 Николай Марков зачеркна Ивелин Михайлов. Обяви себе си за единствен лидер на “Величие” . 29| 12058 |25.06.2024 Да признаем честно: Кремъл е свърталище на убийци и психопати, а Песков е домашното животно на Путин! . 2| 2319 |25.06.2024 Военният министър Запрянов: Най-наглата руска хибридна лъжа е за изпращане на български воини на фронта в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads