Реклама / Ads
4| 2716 |22.11.2023 НОВИНИ

Протест срещу полицейското насилие ще поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

.
Протест под надслов "СТОП на полицейското насилие" ще се проведе в петък (24.11) в София пред сградата на Министерство на вътрешните работи на ул. „6-ти септември“ 29. Протестът ще настоява за незабавна оставка на преките ръководители на полицейските сили, участвали в "полицейския терор" на футболния протест срещу ръководството на БФС на 16 ноември, включително на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Протестът е с обявен начален час 18:30 часа.
 

"Миналата седмица видяхме отново десетките пребити граждани и окървавените софийски улици и всеки ден излизат нови и нови кадри с брутално полицейско насилие, което очертава една мрачна картина на мракобесие, беззаконие и пълна беззащитност на българските граждани от тези, които трябва да защитават и пазят техния живот, здраве, права и имущество!", пишат организаторите на протеста - Гражданско сдружение "БОЕЦ" и Граждански мегдан, във Facebook.

 

"Видяхме и кадри на вандализъм, които ние, като Сдружение организирало стотици протести и акции, осъждаме и не приемаме. Но още по-непримирими сме към насилието от страна на служители на МВР! Това насилие се превърна в модел, в норма, едва ли не в нещо нормално", посочват още организаторите, като посочват, че проблемът с полицейското насилие е системен - още от протестите през 2013 г., през тези от 2020 г., до днес.

 

"Що за изроди могат да ритат жена в корема и да крещят, че ще я бият и ритат точно в корема, за да няма деца?! Що за изрод трябва да си, за да ги защитаваш?!", възмутени са те по повод разказа на 19-годишно момиче, бито от полицаи на протеста срещу Българския футболен съюз миналия четвъртък. Момичето обясни, че е станала жертва на брутална агресия от страна на четирима полицаи в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, докато се опитвала да си тръгне от протеста.


"Министър Калин Стоянов трябва да понесе отговорност за полицейското насилие при протеста от миналата седмица пред Националния стадион и да подаде оставка. Демонстрираният от него цинизъм, че докато неговите служители пребиваха българи, той е бил на кино и не носи отговорност, само затвърждава нашето убеждение", категорични са от БОЕЦ.

 

Припомняме, че по време на протеста на 16 ноември, Стоянов присъствал на кинопрожекция. Това се разбра първо от министър-председателя акад. Николай Денков, след това и Стоянов потвърди, като посочи, че бил там в работно качество.

 

Във вечерта на 16 ноември стотици футболни фенове от всички цветове се събраха при засилено полицейско присъствие в района на стадион “Васил Левски”, за да поискат оставката на Борислав Михайлов и ръководството на Българския футболен съюз. Стигна се до силни сблъсъци. Задържаните бяха десетки. Има и пострадали както протестиращи, така и полицаи, като разказите за брутално полицейско насилие продължават да валят.

 

Какво се случи - четете тук.

 

Михайлов обаче не подаде оставка. Същото се отнася и за министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, дори и след като това бе поискано пряко от ПП-ДБ и непряко от премиера акад. Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2565 |22.11.2023 Фон дер Лайен разпореди на ЕК да увеличи доставките на помощи за Газа . 0| 3457 |22.11.2023 Предложения за повече тегления от банкомат и на каса без такса . 3| 3112 |22.11.2023 България изпраща 100 бронетранспортьора на Украйна . 7| 11837 |22.11.2023 Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads