Реклама / Ads
17| 11110 |30.07.2020 НОВИНИ

На живо: Протестът - ден 22: Празни обещания на Борисов увиснаха пред МС /видео и снимки/

.
Столицата осъмна под блокада в ден 22 на антиправителствените протести. Гражданите са категорични - ще останат в палатките на Орлов мост и под прозорците на Министерския съвет, докато исканията им за оставки на правителството и главния прокурор не бъдат изпълнени. Бул. ”Цар Освободител” е преименуван на ул. ”Тиква”. В района на Орлов мост има опънати шатри. Продължават исканията и за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.
 

23.00 ч

 

Районът на Орлов мост продължава да е пълен с протестиращи. Хиляди са блокирали движението и искат оставката на правителството. Това е 22-рия ден на избухналото гражданско недоволство.

 

Палатковият лагер в района остава и до този момент. Заявката е, че той няма да бъде премахнат, докато исканията на демонстрантите не бъдат изпълнени.

 

Към този момент обстановката в района е спокойна.

 
Posted by Николай Хаджигенов on Thursday, July 30, 2020

 

22.00 ч.

 

Районът на Орлов мост вече е пълен с хора. Протестиращите се сляха в едно и всички скандират "Оставка" в района.

 

Движението продължава да бъде спряно. Тям не се допускат автомобили още от сутринта, след като столицата осъмна под палаткова блокада.

Към момента ситуацията е спокойна.

 

21.45 ч.

 

Бурни викове "Оставка!" оглушават сърцето на столицата. Протестното шествие е на няколко лъча и продължава вече близо час.

 

21.17

 

Шествието се раздели на два лъча. Едната група потегли към сградата на Европейската комисия. Другата продължи направо и се отправи към Орлов мост, където все още е опънат единия палатков лагер.

 

Плакати са залепени на входа на финансовото министерство. Единият от плакатите гласи "ББР - Борисов банка за рушвети".

 

Няколко минути след виковете "Оставка" под прозорците на ЕК, протестиращите отново продължиха по пътя си.

 

21.00 ч.

 

Протестът потегли по новия си обичаен маршрут и се отправи към сградата на Европейската комисия. Преди шествието на площада зазвуча химна на Република България.

 

Сградата на европейската институция се превърна в спирка на протеста заради отказа на Брюксел да реагира на случващото се у нас.

 

Гражданите се движат по жълтите павета в посока Софийския университет. В района са хиляди хора.

 

Към този момент обстановката е спокойна.

 

20.20 ч.

 

Яйца и домати полетяха към сградата на Министерския съвет. Само час и половина след обявеното начало на демонстрациите районът на така наречения "Триъгълник на властта" е изпълнено от хиляди хора.

 

Бурни са скандиранията "Оставка!".

 

"София не е България, но най-голямата кочина е тук. Навсякъде другаде има малки кочинки с големи прасета вътре", заяви пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

"Днес видях хора с по 4000-5000 лв. заплати, програмисти, да работят на горещия паваж на Орлов мост. Чуваш ли, Борисов?", заяви от трибуната Арман Бабикян.


.

.

.

.

.

.

.


.

.

20.00 ч.

 

Впечатление направиха постери, поставени пред сградата на Министерския съвет по инициатива на младежката организация на "Демократична България". В голяма част от плакатите има обещания, направени от премиера Борисов, които не са изпълнени. Има и висящи в пространството закани към политически противници.

 

Това предизвика голям интерес за протестиращите, които продължават да се събират и до този момент в пространството на така наречения "Триъгълник на властта". До този момент те са няколко хиляди.

 

Хората в палаткити получават подкрепа под формата на храна и напитки, за да останат на място, докато не се изпълнят исканията им - оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

 

Хората на Орлов мост също се увеличават в подкрепа на тези, блокирали района всички.

На място има много полиция, която не позволява да се достига периметъра на Министерски съвет.

 

.

 

 
Posted by Николай Хаджигенов on Thursday, July 30, 2020

 

19.44 ч.

 

Протест има и пред сградата на Българската национална телевизия. Това е поредната демонстрация под прозорците на медията. На място присъстват представители на гражданското сдружение "БОЕЦ". Исканията са за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

 
Posted by БОЕЦ - България Обединена с Една Цел on Thursday, July 30, 2020

 

19.20 ч.

 

Шествие в Бургас. Протестиращи блокираха бул. "Демокрация" в морския град. На улицата са излезли стотици хора.

 

Национален протест ОСТАВКА, Бургас - ден 20 БЛОКИРАМЕ БУЛ. ДЕМОКРАЦИЯ! УНИКАЛНИ ХОРА! Заповядайте всеки ден от 18:00...

Posted by Асен Бонджев on Thursday, July 30, 2020

 

Демонстрации има и във Варна. По улиците са хиляди хора.

 

 

Варна сега

Posted by Николай Хаджигенов on Thursday, July 30, 2020

 

В Пловдив днес не бяха блокирани булеварди. Недоволните от управлението на страната се събраха пред сградата на общината в града.

 

В Русе хората се събраха на площад "Свобода". Те заявиха, че докато това не се случи ще продължат с протестите и ще организират нова и по-сериозна блокада на Дунав мост.

 

В 19 ч. Започна демонстрацията с обичайното си начало - фонтана пред Президентството. Очаква се и днес пространството в “Триъгълника на властта” да бъде изпълнено от хиляди хора. 

 

Борисов #ОСТАВКА

Posted by Граждански мегдан on Thursday, July 30, 2020
 

Палатковият лагер на Орлов Мост вече има химически тоалетни и улици с имена. А Йордан Джамбазов дари чадъри, които да ни пазят от слънцето. #МутриВън ????????

Posted by Отровното трио on Thursday, July 30, 2020

И до този момент продължава блокадата на Орлов мост. Гражданите останаха на пътното платно през целия ден, а солидарни хора носиха вода и храна на протестиращите в палатките.


Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. 


Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.


Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.


По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет. 


На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.


Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.


Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8657 |30.07.2020 Илиян Василев: Протестът и неговите искания не присъстват в сутрешните блокове . 6| 5829 |29.07.2020 Протестът пред Съдебната палата набира енергия /видео на живо/ . 36| 13458 |28.07.2020 На живо: Ден 20 от протестите: Шофьор се опита да пробие блокадата, рани протестиращ . 12| 5995 |28.07.2020 Иво Христов: Отвращението ни не може да победи безочието. Само протестът може
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads