Реклама / Ads
10| 4594 |17.07.2020 НОВИНИ

Протестите снощи - без сериозни сблъсъци. Граждани скандираха ”Оставка!” до последно

.
Източник: БГНЕС
Без сериозни сблъсъци и напрежение премина осмият ден от антиправителствените протести. Демонстрациите бяха най-многолюдните до този момент.
 

Протестът продължи близо 7 часа. Голяма част от присъстващите останаха там до крайния час - 22 ч. Шествия имаше и в други градове в страната. Протестът бе обявен като Национална стачка. В столицата пристигнаха и хора от цяла България. 


Последните два часа на антиправителствения протест футболна агитка вдигна на крак полицията и жандармерията. Имаше и опит за провокация. Протестиращи обаче направиха жива верига пред служителите на реда, за да ги защитят. 


Вчера протест имаше и пред сградата на обществената БНТ. Исканията са за оставката на генералния директор на медията Емил Кошлуков.


Протест в столицата ще има и днес. Началният час е 17 ч. От Инициатива "Правосъдие за всеки" призовават за протест пред Съдебната палата в столицата от 18.30 ч. с надслов "Свободата няма нужда от Каскет".


Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.


 


Протестите в столицата пък продължават вече осми пореден ден. Десетки хиляди граждани се събират на площада пред сградата на Министерския съвет. Основните им искания продължават да са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


 


Демонстрации има освен у нас, и в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7920 |16.07.2020 RT Deutsch излъчва протестите на живо от България. Протест на българи и в Берлин /видео/ . 7| 5673 |16.07.2020 The Irish Times: Българският премиер - вкопчен във властта на фона на протестите срещу корупцията . 5| 4661 |16.07.2020 Европейските зелени подкрепят протестите в България. . 46| 15546 |16.07.2020 На живо: Ден 8 на протестите. Викове ”Оставка!” и ”Мафия”. Протестиращите с жива верига пазиха полицаите /снимки и видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads