Реклама / Ads
15| 5340 |17.01.2015 НОВИНИ

Протестна вълна за БДЖ. Московски: Искам стабилна железница (ОБЗОР)

.
Ивайло Московски
Повече от 1000 души протестираха на жп гарата в Горна Оряховица, която е една от най-засегнатите от спирането на влакове и съкращаването на маршрутите на десетки композиции, които предприе Министерството на транспорта, макар и впоследствие да се отказа от част от идеите си.
 

Присъстващите, с плакати „Не на разрухата в българските железници”, „БДЖ съм аз”, „Спирането на влаковете – геноцид”, приеха декларация, в която се заявява, че трябва да бъде „спряна разрухата на българските железници”, съобщиха организаторите на протестния митинг.

 

В документа се посочва, че е необходимо да се отмени решението за спирането на 38 влака и всичките те да бъдат възстановени. Настоява се още „БДЖ-Товарни превози” да не се приватизира, да не се съкращават служители, да не се затварят гари и да се подготви национална оздравителна програма за развитието на железопътния транспорт.

 

„Тази програма трябва да бъде дългосрочна и да развива железопътния транспорт”, заяви Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България. Той приветства позициите на парламентарните групи в Народното събрание, че подкрепят отмяната на спирането на влакове.

 

Председателят на синдикалната организация на железничарите към КНСБ в Горна Оряховица Дечко Гърков посочи, че 80% от спрените влакове са минавали преди това през този транспортен възел. По-рано в събота протест се е състоял и в Криводол. Кметът на общината Петър Данчев каза, че всеки ден около 200 криводолчани пътуват, за да работят във Враца, а още 85 ученици се придвижват с влак в същото направление за училище, като децата ползват карти с намаление. Според него за жителите на Криводол, както и на съседното село Ракево, няма алтернатива за транспорт до Враца.

 

Решението, което вчера взехме съвместно с министъра на финансите Владислав Горанов и представителите на синдикатите, е следващата сряда да внесем в Министерски съвет постановление, с което 40 млн. лв. капиталов трансфер да бъдат прехвърлени към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на жп гарата в Карлово. Това ще позволи на държавния железопътен превозвач да отмени спирането на пътнически влакове.

 

Обръщам се и към 32-та служители от локомотивното депо в Карлово, то няма да бъде закривано, трябва да бъдете спокойни, ще запазите своите работни места. Искам България да има стабилна железница и ще работя за това, заключи Московски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4745 |13.01.2015 greshka71 . 7| 4455 |12.01.2015 "Протестна мрежа" иска оставките на Писанчев и Лазаров . 17| 4911 |06.01.2015 Кунева: Няма вълна, връщат ни 3613 бежанци . 2| 3977 |18.12.2014 Московски: Съкращаването на 1500 железничари е краен вариант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads