Реклама / Ads
9| 2546 |20.07.2024 НОВИНИ

Проверка на факти: Не, руският самолет амфибия не е гасил пожари у нас преди 17 години

.
Източник: БНТ
Публикация във "Фейсбук" твърди, че руският самолет, който се вижда на тази снимка, е гасил пожари в България преди 17 години.
 

Това е поредна публикация, в която се отбелязва ролята на Русия като наш спасител по време на пожарите. Твърди се, че ЕС и САЩ не ни помагат достатъчно, както и че нашата техника сме я подарили на Украйна и затова сега е трудно да се справим.





Контекстът, в който е поставено изображението на самолета, не отговаря на истината. Няма данни този самолет да е гасил пожари в България, показва проверка на БНТ.

 

С помощта на инструмента Google Lens търси първоизточника на снимката. Открива десетки публикации в различни медии от различни години, в които е използвано същото изображение.

 

Автор на снимката е Дмитрий Пичугин. Тя е направена в Русия през 2008 година. Преди 16 години - година след пожарите, които се предполага, че е гасил. Посочен е моделът на самолета Beriev B-200Chs. Снимката е публикуван и в Уикипедия, откъдето вероятно достига до различните медии, които онагледяват материалите си.

 

Самолетът амфибия Бе-200 е специален летателен апарат, който се използва при пожари. Той може да загребва вода директно от голям водоем, което го прави ефективен.

 

През юли 2007 година в България е имало пожари в Старозагорска област. Над 300 000 хектара в планински район са били обхванати от огъня.

 

България търси помощ от Центъра за информация и мониторинг на ЕК и от НАТО на 21 юли 2007 г. През този период има пожари в цяла Южна Европа. В Гърция загиват двама пилоти докато гасят пожари, жертва пилот има и в Италия.





Имало е осигурен хеликоптер за борба с пожарите от страна на Турция като член на НАТО. От българска страна са поискали той да остане в готовност, но не е бил използван. Това става още на 21 юли.

 

Поискана е помощ и от Русия, се съобщава в документа на НАТО. Тя е приета. Самолетът обаче закъснява, се съобщава в новинарските емисии на БНТ от 21 юли 2007 година.

 

Макар и със закъснение, у нас пристига руски транспортен самолет IL-76. Но това не е модерният самолет "Амфибия", чиято снимка циркулира в социалните мрежи.

 

Заключение: Снимката на самолета амфибия в публикацията е манипулативна. Този модерен самолет не е гасил пожарите в България преди 17 години. Русия се отзовава на поисканата помощ, но с друго летателно средство. В потушаването на пожарите у нас през 2007 г. се включва и Турция като член на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2235 |20.07.2024 Жители на Своге притеснени: Вдигат се срещу сондажи за злато в района . 3| 2200 |20.07.2024 Огънят в село Воден пак се разгоря. Ето как да помогнем с дарения на пострадалите . 9| 2191 |20.07.2024 Байдън остава в напреварата. Ще се бори срещу "мрачната визия на Тръмп за бъдещето" . 31| 3025 |20.07.2024 За новия български патриарх няма агресор и жертва, има "фили и фоби". А вчера целият свят видя трупа на едно дете в Миколаив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads