Реклама / Ads
0| 2712 |17.08.2022 НОВИНИ

Пушилин зове за сътрудничество между Пхенян и сепаратистите в Донбас

.
Северна Корея и подкрепяният от Русия сепаратистки регион Донецк в Украйна ще развият "еднакво полезно двустранно сътрудничество", заяви лидерът на Донецк Денис Пушилин в писмо до Ким Чен Ун, съобщиха севернокорейските държавни медии в сряда.
 

Това се случва, след като през юли КНДР призна Донецката и Лугнската народни републики в райнона на Донбас в Източна Украйна за независими държави. Този ход направи Северна Корея едва третата страна след Русия и Сирия, която призна двете отцепнически единици.

 

Последва реакция от Киев. Украйна веднага прекъсна отношенията си с Пхенян заради този ход.

 

Пушилин написа писмо, за да поздрави лидерът на КНДР по случай Деня на освобождението на Корея на 15 август, съобщи държавната информационна агенция KCNA. Това писмо дойде два дни след подобен поздравителен адрес от страна на руския президент Владимир Путин до Ким Чен Ун.

 

"Хората от региона на Донбас също се борят, за да си възвърнат свободата и историческата справедливост днес, точно както корейският народ направи преди 77 години", пише в писмото си Пушилин.

 

Според държавната информационна агенция писмото "изразява убеждението, че между ДНР и КНДР ще бъде постигнато еднакво ползотворно двустранно сътрудничество, съобразено с интересите на народите на двете страни".

 

По-рано Пушилин каза, че се надява на "ползотворно сътрудничество“ и увеличена търговия със Северна Корея, а официални лица от Северна Корея, Русия и отцепническите региони са обсъдили евентуално изпращане на севернокорейски работници.

 

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2017 г., която Русия подкрепи, изисква всички страни да репатрират всички севернокорейски работници до декември 2019 г., за да спрат да печелят чуждестранна валута за ядрените програми и програмите за балистични ракети на Северна Корея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4829 |12.08.2022 Мая Манолова зове служебното правителство да извади истината за доставките на газ . 0| 5474 |11.08.2022 Зеленски зове за въстание . 0| 2631 |09.08.2022 Хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се, зове математик от БАН . 0| 2698 |09.08.2022 Радев зове да се повиши доверието към машинния вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads