Реклама / Ads
10| 6027 |21.07.2011 НОВИНИ

Пускат на свобода Едноръкия, Русия остава с "празни ръце"

.
Пловдивският Апелативен съд пусна на свобода Ахмед Чатаев, станал пополярен като Едноръкия заради липсата на единия му крайник.
 

Обвиненият в тероризъм чеченец лежа два месеца в хасковския следствен арест.

Ахмед Чатаев бе заловен на път за Турция на ГКПП-Капитан Андреево по инструкции на Интерпол. Той е със сериозни обвинения за провеждане на терористични акции на територията на Русия, повдигнати още през 2008 година. Освен че е участвал е във въоръжени нападения, Едноръкия е финансирал престъпни групировки.

Чатаев е инвалид 2-ра група. В руски концлагер са му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници, се казва в обръщение на правозащитници от цял свят до Апелативния съд в Пловдив. То е подписано от шестима души - Виктория Пупко, президент на фонда "Анна Политковская", Надежда Банчик, член на "Международна амнистия" - САЩ, Давид Кудиков, писател и член на ПЕН-клуба във Великобритания, Майрбек Тарамов, директор на Чеченския правозащитен център в Швеция, Елена Маглеванная, активист на правозащитното движение във Финландия и от естонския й колега Майю Пладо.

Чатаев успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Именно родствениците на Моцарт спасиха чеченеца от екстрадиране в Русия. Чатаев от 2003 г. има статут на политически бежанец в Австрия, откъдето изпратиха две вербални ноти до външното ни министерство.

На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!".

Магистратите от Апелативния съд са приели, че даденият на Чатаев статут на бежанец не позволява той да бъде екстрадиран. Според международната Конвенция за статута на бежанците, ратифицирана и от България, никоя договаряща държава няма по какъвто и да е начин право да експулсира или връща бежанец до границата на територията, където са били застрашени животът или свободата му по причина на неговата раса, религия, националност, принадлежност към дадена социална група или политически възгледи.


Поради това Федералната служба за убежище на Република Австрия е признала на Чатаев статута на бежанец. Това, съгласно действащите разпоредби на Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест на Република България представлява абсолютно основание за отказ от екстрадиция. Решението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5649 |19.07.2011 БГ самолет аварира в Русия . 16| 4964 |11.07.2011 Спускат турския президент А. Гюл под земята . 13| 5377 |10.07.2011 Бербатов остава в „Манчестър Юнайтед”, Д. Пенев го иска в националния . 3| 5305 |08.07.2011 Петима от "шокираните" остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads