Реклама / Ads
14| 4415 |09.05.2024 НОВИНИ

Путин предупреждава за глобален сблъсък, докато Русия отбелязва победата във Втората световна война (ВИДЕО)

.
Източник: YouTube/Комсомольская Правда
Президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада, че рискува да предизвика глобален конфликт, и заяви, че никой няма да има право да заплашва най-голямата ядрена сила в света, докато Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война.
 

На Червения площад в Москва започна 79-ия си военен парад по случай Деня на победата, докато войната с Украйна продължава вече трета година.

 

Ежегодното събитие, което се провежда на 9 май, е посветено на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война и по време на което хиляди руски войници и военна техника дефилират на Червения площад в Москва, а други събития се провеждат в цяла Русия.

 

"Знаем до какво водят прекомерните амбиции. Русия ще направи всичко, за да предотврати глобален сблъсък", заяви Путин на Червения площад, след като министърът на отбраната Сергей Шойгу направи преглед на войските, строени в снежна буря. Докато руските войски настъпват срещу подкрепяните от Запада украински сили, Путин обвини "арогантните" западни елити, че са забравили решаващата роля на Съветския съюз за победата над нацистка Германия и че подклаждат конфликти по света, информира "Ройтерс".

 

"Но в същото време няма да позволим на никого да ни заплашва. Нашите стратегически сили винаги са в състояние на бойна готовност.", заяви още той.


Путин, който изпрати армията си в Украйна през 2022 г., представя войната като част от борбата със Запада, който според него е унизил Русия след падането на Берлинската стена през 1989 г., като е навлязъл в сферата на влияние, която той смята за сфера на влияние на Москва.

 

Парадът е не само повод за помпозност, гордост и церемонии, но и за пропаганда, като Кремъл се стреми да направи паралел между победата на Червената армия през 1945 г. и настоящия конфликт в Украйна, който продължава вече трета година,  пишат още световни агенции.

 

Руският президент Владимир Путин, върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия, инспектира парада за 21-ви път, тъй като в него участват повече от 9000 души и 70 единици техника.

 

"Пешеходната колона включва полкове, батальони и роти по видове и родове войски, екипажи от Суворовското [военно училище], Нахимовското [военноморско училище], кадетски и музикални училища, мъже от Младежката армия, жени - военнослужещи, казаци [кадети] и комбиниран военен оркестър", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред руските информационни агенции миналата седмица.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2417 |09.05.2024 Ружа Смилова: Ако беше вярна мантрата, че ПП-ДБ са жадни само за власт, за тях би било най-изгодно сглобката да продължи . 0| 2925 |09.05.2024 Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации . 0| 2409 |09.05.2024 Фестивалът „Лунар“ се завръща: Какво ще видим довечера? . 1| 2276 |09.05.2024 Доц. Миланов: Политикът с беден речник се скрива зад готовите формули, зад клишетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads