Реклама / Ads
24| 2866 |24.11.2023 НОВИНИ

Путин търси спасение в изкуствения интелект, ще догонва САЩ и Китай

.
Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че скоро ще одобри нов етап от руската стратегия за изкуствения интелект (ИИ), и призова за по-широко приложение на суперкомпютрите в страната, предадоха световните агенции.
 

"Технологичният свят на бъдещето трябва да бъде многополюсен", заяви руският държавен глава на конференция в Москва под наслов "Пътешествие в света на изкуствения интелект", Той предупреди, че не трябва да се допуска монопол на Запада в областта на ИИ. "Западните интернет търсачки могат да заличат руската култура", допълни той, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че водещи в развитието на ИИ са Китай и САЩ.

 

Според Путин е очевидно, че с прилагането на изкуствения интелекти във всички сфери на живота човечеството отваря нова глава в своето развитие.

 

"Естествено, с внедряването на изкуствения интелект в науката, в образованието, в здравеопазването, както и във всички сфери на нашия живот човечеството започва нова глава в съществуването си. Това са очевидни неща. В най-скоро време, като една от първите стъпки в това отношение, ще бъде подписан президентски указ за утвърждаването на нова редакция на националната Стратегия за развитието на изкуствения интелект", заяви Путин, цитиран от ТАСС. Той уточни, че новият стратегически проект включва "разширяване на обсега на базовите и приложните изследвания в областта на възобновяемия изкуствен интелект и на големите езикови модели".

 

Руският президент отбеляза, че е невъзможно да се забрани развитието на ИИ. "Убеден съм, че бъдещето не е в забраната за развитие на технологиите. Не е възможно да се наложи забрана - технологиите така и така ще се развиват. Ако ние забраним нещо, то ще се развива на друго място", продължи Путин.

 

Според него алгоритмите, зададени от Запада на изкуствения интелект, може да направляват така интернет търсачките, че за тях Русия изобщо да не съществува. "На машината може да се нареди, че Русия - нашата култура, наука, музика, литература - просто не съществува. Един вид ни премахват в цифровото пространство", каза Путин. По думите традиционните ценности и културата трябва да бъдат в основата на съвременните технологии.

 

"Разбира се, трябва да се гарантират безопасността и разумът в създаването и употребата на тези технологии. Традиционната култура е най-естественият етичен регулатор на технологичния прогрес", посочи Владимир Путин. Той е поръчал на висшите учебни заведения с обучение в сферата на ИИ да разширят учебните си програми от 1 септември догодина. Според него учените в тази област трябва да имат достъп до суперкомпютри. "Аспирантите, студентите и учениците, които вече се занимават с научна и практическа дейност в сферата на изкуствения интелект, трябва да имат специално предимство при ползването на изчислителната инфраструктура", подчерта президентът на Русия.

 

"Сред регионите, които предлагат нововъведения в сферата на изкуствения интелект, са републиките Татарстан и Башкортостан, Сахалинска област и Хантимансийският автономен окръг. Но все още са малко регионите, които се вписват активно в използването на всички възможности на изкуственият интелект", заяви още Путин.Източник: Иво Тасев/БТА

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4034 |24.11.2023 Данъчните започнаха да продават колите на дрогирани и пияни шофьори . 2| 2501 |24.11.2023 Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. . 6| 3414 |24.11.2023 Обгазяване вся паника в половин София, двама са в "Пирогов" . 16| 12197 |24.11.2023 Специално за ФрогНюз от проф. дпн Владимир Радулов: Защо вече не гласувам? Или за забравените и дискриминираните избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads