Реклама / Ads
12| 3785 |03.09.2023 НОВИНИ

Путинската пропаганда: Кремъл плаща щедро на руските блогъри, да не пускат критична информация за войната

.
Източник: БГНЕС
Александър ”Саша” Котс, виден блогър, който също служи в Съвета по правата на човека към Кремъл, твърди, че блогърите имат ”директен канал за частно предаване на информация” на руското министерство на отбраната.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната Запорожка област и според съобщенията са напреднали на 2 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че са провели настъпателни операции в посока Мелитопол (западна Запорожка област). Руски блогъри, които наскоро твърдяха, че руските сили държат позиции в южната част на Роботине, твърдят, че руските сили са се изтеглили от южните покрайнини на селището до неопределени позиции по-на юг.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 1 септември, че украинските сили са преодолели руската "първа линия на отбрана" в някои райони на запорожското направление, но че ситуацията остава трудна поради допълнителни руски бетонни укрепления и плътни минни полета.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна, цитиран от news.bg.

 
 
Командирът на разузнавателния център на естонските сили за отбрана полковник Марго Гросберг съобщи на 1 септември, че украинските артилерийски способности са "равни или дори по-добри" от тези на руските сили и са успели да изтласкат руските артилерийски части от фронтовата линия, като им попречат да подкрепят руските сили.

 

Това наблюдение не е универсално вярно на фронтовата линия, тъй като украинските части редовно съобщават, че попадат под тежък руски артилерийски огън, коригиран от руски дронове. Гросберг също така заяви, че украинските сили са успели да нанесат сериозни щети на руските артилерийски радари от юли насам. Руски източници многократно са изразявали загриженост от средата на юли относно липсата на руска контрабатарейна артилерия, особено в Южна Украйна.

 

Избрани руски източници твърдят, че руски офицери от 58-а Обединена армия (CAA), отбраняваща се в Запорожка област, са се свързали с бившия командир на 58-а CAA генерал-майор Иван Попов поради влошаващата се ситуация на руския фронт. Руски блогъри твърдяха, че Попов е поддържал връзка с бившите си подчинени в западната Запорожка област, а руски вътрешен източник твърди, че тези офицери са се обърнали за помощ към Попов вместо към новия си командир.

 

Руското военно командване уволни Попов от длъжността командир на 58-ма ГВА (Южен военен окръг) в началото на юли, след като той прояви явно неподчинение, като се опита да заобиколи началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов и да внесе оплакванията си за слаби контрабатарейни способности, тежки загуби и липса на ротации директно при руския президент Владимир Путин.


Руски източници редовно изразяват загриженост относно проблемите, които Попов изтъкна и тяхното пагубно въздействие върху руските отбранителни усилия в Южна Украйна.

 

Попов частично създава прецедент за неподчинение и според съобщенията поведението му е накарало руското военно командване да започне да премахва подобни неподчинени командири от фронтовите части, въпреки че не всички съобщения за отстранени командири са потвърдени.

 

Руски източници твърдят, че Попов е насърчил бившите си подчинени да докладват истината за фронта на висшето руско командване, като вероятно ги е насърчил да повторят неговото неподчинение.

 

Контактът на Попов с бившите му подчинени, ако е верен, предполага, че заместникът на Попов не е спечелил доверието на неговите подчинени или защото е по-малко компетентен, или защото е по-малко откровен с висшето руско ръководство относно продължаващите предизвикателства, пред които е изправена руската отбрана в Западно Запорожие.

 

Отговорът на руското ултранационалистическо информационно пространство на руската критика на антизападните нагласи и руската пропаганда показва, че ултранационалистическата общност запазва способността да се обединява около определени въпроси. Директорът на руския мозъчен тръст Института за изследване на САЩ и Канада, Валери Гарбузов, публикува статия на 29 август, в която критикува руските управляващи елити, които, както той твърди, са създали и увековечили поредица от "утопични митове" за руската хегемония, "кризата на капитализма" и претендираното лидерство на Русия в глобална антизападна коалиция.

 

Видни гласове в руското ултранационалистическо информационно пространство отправиха до голяма степен последователни критики срещу статията на Гарбузов от 2 септември, критикувайки аргумента на Гарбузов и руските политически и информационни структури, които позволиха на Гарбузов да заеме видна позиция в руската политическа сфера.

 

Един виден руски блогър твърди, че руските канали на Telegram са запълнили аналитична празнина в руското информационно пространство след началото на войната в Украйна, която мозъчните тръстове трябва да запълнят и продължават да го правят 18 месеца по-късно.

 

Известни руски блогъри вероятно имат паричен стимул да публикуват редовно информация за войната в Украйна, която не е критична към руските власти. BBC съобщи на 1 септември, че видни руски блогъри твърдят, че могат да спечелят между около 48 000 и 188 000 рубли (около 500 до 1950 долара) от реклама в техните канали в Telegram.

 

BBC съобщи, че рекламен агент, работещ с канали, свързани с групата "Вагнер", твърди, че виден източник е направил около 31 500 рубли (около 330 долара) от реклама.

 

Рекламният агент каза пред BBC, че няколко служители на RIA FAN, вече затворена медия, свързана с бившия финансист на групата Евгений Пригожин, са получили само около 10 500 до 21 800 рубли (около 108 до 226 долара) на реклама поради по-малкия им брой абонати.

 

BBC отбеляза, че средната месечна заплата в Русия е около 66 000 рубли (около 685 долара). Следователно месечните заплати на видните блогъри вероятно са много по-високи от средните за Русия.

 

Руските блогъри вероятно са икономически стимулирани да поддържат и увеличават аудиторията си чрез военни репортажи, които не са критични към руските власти, тъй като критиката към руските власти, съпротивата срещу опитите за цензура и потенциалните правни проблеми биха могли да доведат до намаляване на рекламите, въпреки че блогърите, които се представят тъй като казването на неприятни истини също може да спечели много последователи.

 

Александър "Саша" Котс, виден блогър, който също служи в Съвета по правата на човека към Кремъл, твърди, че блогърите имат "директен канал за частно предаване на информация" на руското министерство на отбраната.


Донецката народна република (ДНР) е сформирала собствени подразделения на Росгвардия (Руската национална гвардия), чиито елементи според съобщенията действат както на фронтовата линия, така и в далечния тил на окупирана Украйна. Руското държавно информационно издание РИА Новости съобщи на 2 септември, че ДНР е сформирала свой собствен клон на Росгвардия на базата на руския батальон "Восток", формирование на ДНР, което в момента действа близо до Новодонецке и Новомайорске в граничния район на Донецка и Запорожка област.

 

РИА Новости съобщи, че основната ударна сила на Росгвардия на ДНР се състои от специални сили за бързо реагиране (СОБР), които в момента са приблизително мотострелкови взводове, и тренират в неуточнен руски тил.

 

Създаването на специален клон на Росгвардия, който да подпомага сигурността в окупирана Украйна, може да освободи някои конвенционални руски или ДНР части и да им позволи да се разположат на фронтовата линия, макар и недостатъчно, за да има значение в докладвания мащаб.

 

Представители на ДНР могат също така да набират служители за Росгвардия под предпоставката да действат в дълбоките тилове и по-късно да разположат тези части на фронтовата линия така или иначе.

 

Руските и окупационните власти насърчават жителите на окупирана Украйна, които пребивават в Русия, да гласуват на окупационните регионални избори, което вероятно ще повиши избирателната активност и усещането за изборна легитимност.

 

Окупационната администрация на Херсонска област публикува списък с избирателни секции в над 45 руски федерални субекта за разселени украинци, които да гласуват за окупационните регионални избори.


Руските власти продължават да атакуват украински цивилни, включително медицински уязвими цивилни, за принудително депортиране в Русия. Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заяви на 2 септември, че е поканила млади хора с увреждания в окупирана Херсонска област да живеят в дом за подпомагане в Пензенска област.

 

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти са задържали над 1000 украински цивилни в Южна Украйна от началото на 2023 г. и в момента ги държат в лагери без съд или разследване.

 

Ръководителят на украинското Главно военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 2 септември, че първите руски тактически ядрени оръжия наскоро са пристигнали в Беларус. Буданов заяви, че рискът руските сили да използват ядрено оръжие от беларуска територия е "нулев".

 

Буданов съобщи, че руските сили са прехвърлили неопределен брой тактически ядрени бойни глави за ракети Точка-У, както и за самолети Су-24м на беларуските сили.


Президентът на Беларус Александър Лукашенко освободи генерал-майор Валерий Гнилозуб от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Беларус по бойното управление поради пенсионирането му на 1 септември.

 

Доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) продължи оперативно-стратегическите командно-щабни учения "Бойно братство 2023" в Беларус на 2 септември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5159 |30.08.2023 Инцидент или покушение: Кремъл за пръв път призна, че Пригожин може да е бил убит . 2| 4198 |30.08.2023 Белият дом за смъртта на Пригожин: Всички знаем, че Кремъл има дълга история в убийствата на опонентите си . 14| 3910 |25.08.2023 Димитър Гърдев: Смъртта на Пригожин е сигнал, който дава Кремъл, че милост няма да има . 9| 3776 |25.08.2023 Кремъл отрече да е поръчвал убийството на Пригожин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads