Реклама / Ads
Frognews
0| 3184 |10.01.2018

Работници протестират срещу източване на дружество във Варна

.
Близо 2-метрова ограда застана между протеста на стотината работници от КРЗ ”Флотски арсенал” (Варна) и медиите.
В тази обстановка основните притеснения, изказани от колектива, бяха свързани с възможността за източване на дружеството. Съмненията на недоволните бяха подсилени от назначаването на втори съуправител – Данко Момчилов, при положение, че сегашният – Георги Стойков, на два пъти е вадил фирмата от кризата – през 2004 и 2015 г.

Представители на синдикатите са против гласеното сливане на КРЗ "Флотски арсенал" с провадийското "ТЕРЕМ–Овеч", което допълнително ще натовари дружеството с нови 2 млн. лв. загуба. По силата на министерско постановление трябва да бъдат закупени и производствени халета и казарма. На протеста от синдикатите алармираха за предстоящи сериозни съкращения в щата. Споменати бяха апокалиптични сценарии за намаляване на персонала от 600 до около 400 души.

В подкрепа на правото си на достоен труд работниците блокираха за кратко пътя Варна–Белослав. Това е пореден такъв акт на колектива, който по аналогичен начин е протестирал и в минали години. Работниците се притесняваха и от наказания, заради протеста, съобщава Информационна агенция "Черно море".

Изпълнителният директор на ТЕРЕМ ЕАД Иван Досков беше на място, за да се запознае с исканията на колегите си.

"Има подготвителни действия, но окончателно решение и процедура за вливането "Овеч" в КРЗ "Флотски арсенал" няма. За закупуването на производствените халета и казармата обаче има действащо решение на Министерски съвет още от 2014 г. Този въпрос е бил дискутиран във времето и няма как недвижимите имоти да бъдат апортирани в капитала на дружеството", каза Иван Досков.

Според него КРЗ "Флотски арсенал" не се води към умишлен фалит, а стремежът е натоварване на максимум на производствените мощности.

Назначеният за съуправител Данко Момчилов се похвали, че е приет добре от по-голямата част от колектива. Своето назначаване свърза с факта, че КРЗ "Флотски арсенал" е на загуба близо 4 млн. лв. за миналата година.

"Съответно едноличният собственик ТЕРЕМ ЕАД иска дружеството да излезе нормално на печалба. Мерките са в различни направления. Едното от тях е преструктуриране. Над 400 души е административният и непроизводствен персонал, и 150–180 души производствен персонал. Това изглежда странно от икономическа гледна точка. На част от хората работните им места могат да бъдат съвместени, но няма да има сериозни съкращения", добави Данко Момчилов, в чиято биография има подобни позиции в предприятия от Япония, Германия и Гърция.

Привличането на повече поръчки е задължително според него и е направено всичко възможно това да се случи. Според синдикатите обаче нещата далеч не изглеждат толкова прости предвид особеностите на този пазар. Те твърдят още, че освобождаването на вече пенсионирани майстори сериозно може да наруши производствения процес, предвид "теча" на млади кадри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Изритаха половината работници от дъщерно дружество на „Булгартабак“ 4| 4967 |22.12.2017 . Зам.-министър: Полицаите да работят, не само да протестират 13| 7750 |15.12.2017 . Съкратените работници ще могат вече да си търсят парите 0| 3024 |13.12.2017 . Автобус с работници се удари в дърво в Новозагорско, двама са загинали 0| 3170 |12.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ