Реклама / Ads
0| 2652 |01.11.2022 НОВИНИ

Работодатели обсъждат киберсигурността с Министерството на електронното управление

.
Източник: БГНЕС
Работодатели ще се срещнат днес с представители министерството на електронното управление, за да обсъдят въпроси, свързани с киберсигурността. Това ще се случи след като резултатите от допитване сочат, че има 20% увеличение на атаките спрямо 2021г.
 

Според данни от скорошно допитване едва 10% от фирмите отбелязват, че имат загуби заради кибератаки. С 20% са се увеличили атаките спрямо 2021г. В проучването на Министерството са участвали над 70 фирми. 60% от тях казват, че не извършват тест за сигурност на системите си. 44% от анкетираните са били обект на онлайн атака. Малко над 35 от участвалите в анкетата фирми са посочили, че правят обучения за киберсигурност на своите служители, съобщава БНР. 

 

Кибератаките са постоянни, напомня Петър Кирков, новият национален координатор по киберсигурността. Кирков и припомня, че от средата на октомври има аткаки срещу някои държавни институции. Отчитат се и атаки срещу медии, частни бизнеси и т.н.

 

Петър Кирков посочи, че той нямаме разследващи функции. Целта по-скоро е да се оптимизира системата за защита и постигане на киберустойчивост. Експертът посочи, че проблемът е свързан с това, че има все повече атаки, които са свързани с постигането на политически цели с кибер средства.

 

Проучването на министерството отчита, че бизнесът най-малко разчита на т.нар. системи за управление на регистри на събития, криптиране на данните или на договор с външна фирма. Част от фирмите посочват, че дори не използват средства за киберзащита.

 

Основно се разчита на т. нар. „двуфакторна идентификация“, защитни стени и най-много - на антивирусни програми. След началото на войната в Украйна работата с антивирусните програми стана също деликатен въпрос.

 

Само експертиза за киберсигурността може да предостави Министерството на електронното управление на фирмите, обяснява и Министърът на електронното управление Георги Тодоров.  

 

Допитването до фирмите показва, че бизнесът иска възможности за консултации с киберексперти, програми за финансиране на развитието на киберсигурността.

 

Статистиката на отдела за киберпрестъпления на ГДБОП посочва, че през 3-4 дни има компании, които губят по 50, 100, 300 000 евро в резултат на „фишинг“ атаки. Така наречения „сменен IBAN“ причинява множество щети.

 

Наскоро Европейската агенция за киберсигурност припомни, че повишените атаки от „отказ от услуга“ към фирмите се използва, за да се окаже натиск върху пострадалия, за да плати откуп при атака с криптиране на данните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2751 |26.10.2022 Назначиха Петър Кирков за национален координатор по киберсигурността . 1| 3082 |05.10.2022 В ЕП обсъждат присъединяването на България и Румъния към Шенген . 0| 2570 |21.09.2022 НСИ: Работодателите харчат с над 14% повече за отработен час в сравнение с миналата година . 1| 2734 |17.09.2022 Работодатели искат подкрепа от президента за по-евтин газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads