Реклама / Ads
0| 3999 |08.07.2015

Работодателите да се съобразяват с високите температури, вече има първа жертва

.
В шивашките цехове става непоносимо, ако няма климатик Източник: архив
На закрито оптималната температура през лятото трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура не може да надхвърля 28 градуса, напомня Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Междувременно жегите взеха първа жертва. 45-годишен мъж е починал в бетоновоз край Харманли. Той е получил инсулт. Спешните центрове не насмогват от сигнали. Над 30 са само в Пловдив.

В съобщение инспекцията напомня на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на служителите си в жегата. Изискванията са подробно описани в Наредба РД-07-3 от 18 юли 2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Все пак в наредбата са определени и изключения. Според тях при жеги навън температурата в помещенията може да е с 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

 

Работодателят е длъжен да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, извършване на работа, която е по-безопасна при дадени условия, осигуряване на подходящи предпазни средства и осигуряване на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

 

Наредбата дава определения за постоянно работно място, помещения със значително и незначително топлинно натоварване, за лека, средно тежка и тежка физическа работа, от която зависят параметрите на микроклимата, за климатизирано помещение, студен и топъл период на годината, когато средната денонощна температура е под и над 10 градуса.

 

Обяснено е подробно и как трябва да стават измерванията - в два последователни дни или в един, но когато климатичните условия са най-неблагоприятни. Кога климатичните условия са най-неблагоприятни, се определя след съгласуване с представителите на работниците и служителите.

 

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия - вятър, висока температура, дъжд, мъгла.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Министър Петкова брани стола си от работодателите 1| 3486 |17.06.2015 . През януари: Най-ниските температури ще са - 20, най-високите - плюс 15 0| 4355 |30.12.2014 . Работодателите нямат нарение да правят съкращения 2| 3609 |21.11.2014 . Миков: Държавата трябва да бъде коректна към работодателите 20| 4399 |21.09.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО