Реклама / Ads
25| 5248 |13.01.2021 НОВИНИ

Радан Кънев: България нямаше участие в разпределянето на първите ваксини от ”Пфайзер” за ЕС

.
Радан Кънев
Радан Кънев заяви, че България не е имала участие в разпределянето на първите ваксини от ”Пфайзер/Бионтех” за ЕС - в размер на 300 милиона ваксини. По думите му за това нещо трябва да се носи отговорност и подчерта, че правителството дори не си признава, че не е било сключило този договор с ”Пфайзер/Бионтех”.
 

”Към момента за България има планирани 1,5 милиона дози, които могат да планират ваксинацията на 10% от населението - над 700 хиляди души”, каза пред БНР евродепутатът от ЕНП/”Демократична България”, бивш лидер на ДСБ. По думите му осигуряването на ваксините и ваксинирането е най-важният въпрос в момента и за здравето на хората, и за икономиката на страната.

 

По думите му е трябвало да бъде проведено сериозно и отговорно проучване на етапа, в който разработките на различните ваксини са се намирали през лятото:


"Още в ранната есен се постави въпрос пред българското правителство, че няма договор с "Пфайзер/Бионтех". Стреснато то започна да търси вариант за такъв договор, защото беше ясно коя ще е първата ваксина. Постигна някакъв частичен успех, но количествата са крайно недостатъчни".


"Всяка партида, която Европейската комисия поръчва, се разпределя пропорционално на населението на държавите в Европа. Има държави, България е една от тях, които не са поръчали достатъчно, така нашите дози се разпределят между други държави. Стигаме до парадокса нашите незаявени количества да достигнат до Северна Македония, която дори не е членка на ЕС, преди България".


Евродепутатът обясни, че ЕС има договор за обща доставка на 600 млн. дози ваксини, достатъчни за ваксинацията на 300 млн. души, което по думите му е достатъчно количество за цялото население на ЕС, което подлежи на ваксинация и желае това.


Радан Кънев изтъкна, че няма качествена информационна кампания в обществените медии в България, която да насърчава ваксинацията:


"Нито има темпо на регистрация, нито ваксини. Това е провал в управлението, който струва човешки животи и има своята цена в общото икономическо състояние".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3939 |13.01.2021 Нинова: Три картини обобщават управлението на ГЕРБ - онази с чекмеджето, свлачището и потопената под вода България . 4| 5050 |13.01.2021 България - страна, зарината в боклуци . 11| 12209 |12.01.2021 Радан Кънев: Борисов се провали с ваксините, като с пропадналия тротоар . 15| 3138 |12.01.2021 ”Демократична България” внесе в парламента идеите си за гласуване по пощата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads