Реклама / Ads
27| 14081 |15.07.2021 НОВИНИ

Радан Кънев: Слави разумно оттегли блъф-офертата си за кабинет

.
Радан Кънев
Безспорно разумно е решението на Слави Т. Трифонов да оттегли блъф-офертата си за кабинет. Също разумно звучи организацията на пресконференция, вместо безкрайно общуване през социалните мрежи.
 

Но същински отговорно и съответно на политическата позиция на първа сила в трудно време и в сложен парламент би било да започне преговори (а не пазарлъци) за политиките (а не порции), които да върнат доверието в институциите и политическите сили. Да посочат път за излизане от кризата на правовата държава, за преодоляване на здравната криза, възстановяване на икономиката.

 

Но и за ускорена модернизация, за новите политики на ЕС за климата, изобщо - за необходимото изграждане на една успешна европейска България.

Никаква илюзия, че тези преговори ще са лесни, нито гаранция, че ще са успешни. Но това е пътят на демократичните общества. Така направи Ирландия след трудни изборни резултати, така прави Нидерландия, постоянно е така в северните държави, в които парламентът е традиционно шарен и обикновено има правителства на малцинството, които търсят парламентарна подкрепа за всеки важен закон и ежегодно - за бюджета. Често има кабинети на малцинството в Испания. В Германия и Австрия преговорите продължават с месеци, трудни преговори доведоха до успешната коалиция в съседна Румъния… Демократичната система предполага, че много различни обществени групи с различни идеи и интереси са представени в парламента. Управлението не е функция на първото място на изборите, а на намиране на достатъчно широко национално съгласие за облика и програмата на правителството и неговите законодателни приоритети.

 

Всички твърдим, че искаме да бъдем нормална европейска държава. Първото условие е да започнем да се държим като такава, написа Радан Кънев в личния си профил във фейсбук.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 22087 |15.07.2021 Анализатор: Слави има един изход - отказ от мандата, без да подкрепя ГЕРБ и ДПС . 19| 15387 |15.07.2021 Проф. Ивайло Дичев: Слави Трифонов наказва политическата система по най-нелепия начин . 15| 5191 |15.07.2021 Слави Василев: По-вероятно е правителство с мандат на БСП . 11| 17404 |14.07.2021 Проф. Александър Маринов: Постъпката на Слави Трифонов е ирационална

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads