Реклама / Ads
11| 2848 |26.10.2022 НОВИНИ

При президента: Радев и ГЕРБ започнаха с комплименти, после се скараха за военната помощ за Украйна

.
Представители на най-голямата парламентарно представена партия в 48-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС са на консултации при президента за съставяне на правителство. Деислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Делян Добрев, Деница Сачева и Костадин Ангелов са сред участниците в срещата.
 

Президентът поздрави коалицията за изборния успех и заяви:

 

„Победата ви на изборите е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност”.

 

„След няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем консултацията”, посочи Десислава Атанасова от партията.

 

Според Радев, съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и за да се гарантира живота на 48-о Народно събрание, което има огромен обем работа.

 

"Трупат се закони, бюджети, варианти, декларации, проекти за решение. Председателят на НС всъщност определя до голяма степен дневния ред, приоритетността на законите. Така че, как вие виждате всички тези закони, решения, бюджети, как виждате приоритизацията. Тя е изключително важна. Връщането на доверието в българския парламент зависи до голяма степен как той ще определи приоритетите", подчерта той.

 

"Важно е и вашето отношение към бюджета – дали да бъде задължителен закон, който да предпази този бюджет от неизбежното предизборно наддаване, заяви президентът.

 

Той попита и какво е предложението на коалицията за решение за възлагане на МС за предоставяне на въоръжена и военна техника на Украйна, а също така помоли да споделят виждането си как ще се случи това и как реално могат да се изпълнят тези цели, които залагате като мотиви в това проекторешение.

 

Даниел Митов призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще ни вкара във войната. "Това притеснява партньорите ни от НАТО, защото тези сигнали не им позволяват да ни ценят като отговорен член на Алианса", посочи Митов.

 

Президентът репликира, че на нито една среща на върха не е усетил и намек в тази посока от страна на партньорите ни от НАТО и ЕС и че в Алианса няма правило, което да задължава дадена държава да предоставя оръжие на трета страна.

 

Радев призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време.

"Да не стане сливи за смет. Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на Север, но и на Балканите", каза още държавният глава.

 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители Ф16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев" в това начинание.

 

Президентът Румен Радев ги призова да подкрепят и закупуването на сухопътна бойна машина.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2705 |26.10.2022 Радев започва консултации за кабинет, първата среща е с ГЕРБ-СДС . 4| 4795 |25.10.2022 Христо Терзийски от ГЕРБ: Демерджиев отклонява общественото внимание . 2| 3091 |25.10.2022 Андрей Гюров откликна на Радев: Няма опасност за държавата ни, ако дадем оръжие на Украйна . 4| 2752 |25.10.2022 ГЕРБ приеха поканата на Радев. Отиват на “Дондуков 2” в широк състав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads